Več kot 5000 tekačev na Maratonu treh src

Prvi domači adut bo Anton Kosmač, lanski zmagi pa branita Kenijec Elisha Sawe Kiprotich in Romunka Daniela Elena Cirlan.

Objavljeno
12. maj 2014 15.23
MARATON TREH SRC
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Radenci - Letošnje 34. izvedbe Maratona treh src v Radencih, ki bo na sporedu v soboto in bo štel tudi za državno prvenstvo v teku na 42 kilometrov, naj bi se na vseh razdaljah skupaj udeležilo 5581 udeleženk in udeležencev, kolikor jih je pravočasno oddalo prijavo za eno najbolj množičnih športno-rekreativnih prireditev z najdaljšo tradicijo pri nas.

Sobotno dogajanje se bo začelo že ob 8. uri s 24. pohodom po okoliških gričih. Ob 8.55 bodo štartali paraplegiki, pet minut pozneje pa še tekači na 21 in 42 km. Ob 9.20 bo štart preizkušenj na 5,5 in 10 km, deset minut pozneje začetek nordijske hoje, ob 15. uri bo na sporedu humanitarni tek, ob 16. uri pa se bodo še zadnji s štarta pognali predšolski in šolski otroci.

Udeležencem bo na razpolago šotor za shranjevanje oblačil v posebne vrečke, med 8. in 14. uri bo na voljo otroški vrtec, pa tudi zdravniško osebje. Slovenska vojska bo v štartno-ciljnem prostoru poskrbela za prhe za vse nastopajoče, na progi pa bodo okrepčevalnice na vsakih 2,5 km. Večerni program bo popestril koncert zasedb Tabu in Bataljon (ob 21. uri), že dan prej, v petek, pa bo ob 19. uri v Kongresni dvorani hotela Radin uradno odprtje prireditve, združeno z dobrodelnim koncertom. Na dan tekov bodo med 8. in 15. uro za ves promet zaprte ceste in ulice v Radencih in okolici.

Slovenski reprezentant Anton Kosmač, ki je lani osvojil državni naslov v polmaratonu, bo skušal teči normo za avgustovsko evropsko prvenstvo v Zürichu. Lanski zmagi na največji razdalji bosta branila Kenijec Elisha Sawe Kiprotich (2;25:46) in Romunka Daniela Elena Cirlan (2;41:55). Med favoriti bosta med 292 prijavljenimi na 42 km tudi Kenijca Micah Kiplagat in Noah Kimelly.