Vedenejeva z žogo šesta na svetu, dva naslova Raffaelijevi

V dvorani Armejec v Sofiji ta teden potekajo boji ritmičark za svetovne naslove.
Fotografija: Jekaterina Vedenejeva med nastopom na OI v Tokiu. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters
Odpri galerijo
Jekaterina Vedenejeva med nastopom na OI v Tokiu. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters

Slovenska reprezentantka Jekaterina Vedenejeva je uspešno opravila prvi dan kvalifikacij z obročem in žogo. Z obročem je bila prva rezerva za finale, z žogo pa se je prebila med najboljšo osmerico in zasedla šesto mesto. Prvi zmagi sta zgodovinsko odšli v Italijo. Vedenejeva je prvi dan kvalifikacij dobro opravila. Z obročem je bila z devetim dosežkom (30,800) prva rezerva za finale, z žogo pa ji je s 30,700 točke uspelo priti med najboljših osem in je v finalu z oceno 30,400 zasedla šesto mesto.

V slovenskem taboru so sicer po obeh kvalifikacijskih predstavah Vedenejeve vložili pritožbo, ko posebna komisija še enkrat natančno pregleda sestavo in ob morebitni napaki sodnikov spremeni oceno. Obe slovenski pritožbi je komisija zavrnila. Sicer pa je bil danes na SP zgodovinski dan za Italijo. Bržkone tudi zaradi dejstva, da sta tik pred začetkom prvenstva odstopili dve favoritinji za skupno zmago. Domača junakinja, nedavna dvakratna evropska prvakinja Borjana Kalejn je z visoko vročino končala v bolnišnici, zaradi poškodbe stopala pa je morala nastop odpovedati tudi evropska prvakinja v mnogoboju, Izraelka Daria Atamanov.

A ne glede na to je v sredo v Sofiji blestela Sofia Raffaeli. Najprej je 18-letnica, sicer dvakratna evropska prvakinja z nedavnega prvenstva stare celine v Münchnu, z obročem s 34,850 točke osvojila zgodovinski prvi posamični svetovni naslov za Italijo. Nato pa je s 34,900 točke zmagala še v drugi finalni odločitvi dneva, sestavi z žogo. Na zmagovalnem odru v finalu z obročem sta se ji pridružili domačinka Stiliana Nikolova (33,400) na drugem in Nemka Darja Varfolomeev (32,150) na tretjem mestu. Slednja je z žogo osvojila naslov podprvakinje s 34,100 točke, za dodaten italijanski uspeh pa je z bronasto kolajno poskrbela še Milena Baldassarri (32,400). Slednja je konec marca občinstvo navdušila tudi na ljubljanskem mednarodnem turnirju MTM Narodni dom.

Velja omeniti, da tudi na tem prvenstvu ni večkratnih olimpijskih, svetovnih in evropskih prvakinj Rusinj, ki imajo tako kot Belorusinje prepoved nastopa na velikih tekmovanjih zaradi ruske invazije na Ukrajino. V odsotnosti nekaj največjih zvezdnic so tudi možnosti Vedenejeve, po rodu Sibirke, od katere v slovenskem taboru – vodja slovenske delegacije v Bolgariji je nekdanji telovadec in svetovni ter evropski prvak na bradlji Mitja Petkovšek – tudi s kiji in trakom pričakujejo boj za odličja, precej večje.

V četrtek sledijo še kvalifikacije s kiji in trakom, v soboto pa je na sporedu finalu mnogoboja. Preostali dnevi so rezervirani za skupinske sestave, Slovenija v Bolgariji nima ekipe.

Preberite še:

Komentarji: