Veliki rusko-ameriški obračun

Ruski boksar Sergej Kovaljov bo šampionske pasove v poltežki kategoriji branil proti Andreju Wardu.

Objavljeno
18. november 2016 00.07
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Arena T-Mobile v Las Vegasu bo v noči s sobote na nedeljo gostila nov veliki borilni spektakel, verjetno največjega, kar ga lahko ta čas ponudi boks. V ringu se bosta namreč udarila šampiona poltežke kategorije (do 79,378 kg), številki 1 in 3 na svetu. Iz enega kota bo prikorakal Rus Sergej Kovaljov, iz nasprotnega Američan Andre Ward.

Oba sta še neporažena; Kovaljov, ki bo branil naslove svetovnega prvaka po različicah IBF, WBA in WBO, ima v svoji statistiki 30 zmag (26 s k. o.) in en neodločeni izid (z Američanom Groverjem Youngom iz leta 2011), Ward pa prav toliko zmag, od katerih je polovico dosegel s prekinitvijo.

Čeprav sta njuni bilanci zelo podobni, pa pozorno oko takoj opazi pomembno razliko: 33-letni Rus ima namreč kar enajst nokavtov več od leto mlajšega Američana. Iz tega se da sklepati, da ima Kovaljov tudi večjo (rušilno) moč od svojega tokratnega izzivalca, medtem ko velja za Warda, da je tehnično bolje podkovan. To potrjuje tudi uspešnejša amaterska kariera, ki jo je ameriški as leta 2004 kronal z zlato lovoriko na olimpijskih igrah v Atenah.

»Ker nisem napovedovalec, tudi tokrat ne bom napovedoval razpleta dvoboja. Vem le, da sem odlično pripravljen, zato že komaj čakam, da stopim v ring. Globoko v sebi tudi vem, da ne bom zapustil Las Vegasa brez teh treh pasov,« je poudaril 32-letnik iz San Francisca, zdaj živečega v Oaklandu, ki mu predvsem ameriški spremljevalci boksa pripisujejo nekaj več možnosti za uspeh.

Vendar pa nekdanji svetovni prvak združenj WBA in WBC v supersrednji kategoriji (do 76,2 kg) še zdaleč ni izrazit favorit. Med poznavalci jih namreč ni malo, ki menijo, da bi ga utegnil tepsti skoraj dveletni premor, ki si ga je vzel po zmagi nad Dominikancem Edwinom Rodriguezom novembra '13. Toda Ward jim odgovarja, da v tem času še zdaleč ni počival.

»Nikoli nisem pil, ne kadil, niti hodil na zabave ali kako drugače zastrupljal svojega telesa. Še vedno sem v telovadnici preživel po več ur na dan in krepil svojo telesno pripravljenost, tako da sem zdaj na vrhuncu. Konec tedna boste videli najboljšega Andreja, kar ste ga videli doslej,« je zatrdil ameriški zvezdnik.

O tem, da bo iz ringa znova odšel dvignjenih rok, je prepričan tudi Kovaljov. »To bo še en delovni dan zame. Poznam le en cilj: ostati najboljši na svetu. Če bom moral za njegovo uresničitev spraviti s poti Andreja, bom pač to naredil. Tako preprosto je to,« je 33-letni Rus poslal jasno sporočilo svojemu izzivalcu in pribil, da je vesel, ker bo prav on tisti, ki bo Wardu prizadejal prvi poraz.

Na vprašanje, kje vidi svoje prednosti, je odvrnil, da je psihično močnejši od tekmeca. »To bo ob siloviti desnici, po kateri mu bo žal, da me je izzval, jeziček na tehtnici nagnilo na mojo stran. V ringu je namreč najpomembnejša glava. Bolj od tega, kdo udarja močneje, je namreč med dvobojem pomembno to, kdo je pametnejši in kdo zna bolj izkoriščati svoje sposobnosti,« je presodil Kovaljov, ki že vrsto let živi na Floridi.

»Rusija je moja domovina, Amerika mi je dala priložnost. Rad imam obe državi, v obeh se počutim zelo dobro, zato imam v obeh tudi hiši,« je zaupal v Kopejsku (Južni Ural) rojeni šampion, ki pričakuje, da bo imel Ward bistveno več privržencev. »Andre je Američan, jaz sem Rus, boksala pa bova v ZDA. Zato je logično, da si bo veliko gledalcev želelo, da bi me 'brcnil v zadnjico'. A prav ti navijači me – če sem iskren – še bolj podžgejo od lastnih,« je še dejal Kovaljov.