Veliko priznanje: Miroslav Cerar častni predsednik delovne skupine Tokio 2020

Sloviti slovenski telovadec je pred 51 leti ravno v Tokiu osvojil svojo prvo zlato olimpijsko kolajno.

Objavljeno
16. september 2015 15.03
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ljubljana - Čeprav je od osvojitve prve zlate olimpijske kolajne Miroslava Cerarja v Tokiu minilo že več kot pol stoletja, v deželi vzhajajočega sonca nanj še niso pozabili. Po Leonu Štuklju drugi najuspešnejši telovadec in eden najboljših športnikov v vsej slovenski zgodovini je bil namreč imenovan za častnega predsednika delovne skupine Tokio 2020. Japonska metropola bo olimpijske igre sicer gostila šele drugič - prvič po letu 1964, ko je na konju z ročaji kraljeval Cerar.

Danes 75-letnega dobitnika dveh zlatih olimpijskih kolajn - po Tokiu je bil Cerar zlat še štiri leta kasneje v Ciudad de Mexicu - so na častno funkcijo imenovali prejšnji četrtek na sestanku slovensko-japonskega poslovnega sveta na japonskem veleposlaništvu v Ljubljani, poroča STA.

Igre, ki bodo čez pet let potekale pod sloganom »Odkrijte jutri«, bodo priložnost za izboljšanje sodelovanja na vseh področjih. V izjavi za javnost, ki so jo poslali iz Slovenske olimpijske akademije, so spomnili tudi na priložnost slovenskih podjetij, da se vključijo kot dobavitelji opreme oziroma tehnologij.