Veliko vrzeli, številna neodgovorjena vprašanja

Selektor moške gimnastične reprezentance Sebastijan Piletič pred začetkom nove sezone.

Objavljeno
18. november 2016 00.03
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – S tekmo svetovnega pokala v Cottbusu se za telovadce začenja nov olimpijski ciklus, ki spet prinaša nov sistem uvrščanja na OI. A kot je pri mednarodni zvezi FIG že v navadi, ta ne prinaša zgolj rešitev, ampak tudi veliko novih vprašanj, zmeda je ta čas zelo velika. Med tistimi, ki so vse prej kot navdušeni nad trenutnim stanjem, je tudi Sebastijan Piletič, selektor moške reprezentance.

Vrhunec minule sezone, olimpijske igre v Riu de Janeiru, je spet minil brez slovenskih moških telovadcev. Sicer ste že vajeni, a bržčas tega še vedno ni lahko sprejeti v tako zelo olimpijski panogi?

Na nek način smo se sprijaznili, da je tako. Pravila FIG so bila, kakršna so bila, in znotraj njih smo se trudili, da bi čim več iztržili. Ker smo imeli le eno možnost, da se izkažemo, torej kvalifikacijsko SP, je bila tudi toliko večja verjetnost, da spodleti. Kolajna sicer ni bila nedosegljiva, jo je pa težko osvojiti. Potem si rečeš, tako pač je, gremo naprej. Upam, da bomo imeli poslej več realnih možnosti.

Sezona ni bila uspešna, ker tudi na EP niste izpolnili ciljev …

Ni bila najbolj uspešna, a od Saša zaradi zdravstvenih težav nismo vedeli, kaj lahko pričakujemo. Nismo vedeli niti, ali bo lahko tekmoval, na koncu pa se je izkazalo, da je bil na EP zelo blizu kolajne. Rok Klavora je imel malo smole, na EP bi moral biti v finalu, vso sezono pa se je izkazoval s stalnostjo v svetovnem pokalu.

Tu ste bili spet najuspešnejši, a to je zgodba zase, tudi vašim telovadcem ni bilo všeč, da je imela Slovenija skupaj s telovadkami toliko skupnih zmagovalcev.

Tekmovalci so pri vsem tem najmanj krivi. Če zmaga na tekmi, na kateri ni skoraj nikogar drugega, ni treba kazati s prstom nanj. Da, s takšno oceno bi bil 100. na SP, a je zmagal na tekmi svetovnega pokala. Osebno mu ne moreš ničesar očitati, ni pošteno do tekmovalcev oz. natančneje tekmovalk. Težava je v mednarodni zvezi. Poglejte, kaj so naredili s tekmo svetovnega pokala v Cottbusu. To je bilo tradicionalno najmočnejše tekmovanje, še preden je štelo za svetovni pokal. Nemci so bili prvi, ki so morali kvalifikacije razdeliti na dva dneva, ker je bilo toliko tekmovalcev. Ta konec tedna je prijavljenih 12 deklet. To je sramota! FIG je uničila to tekmovanje. Mi znotraj tega sistema le plavamo in izkoristimo, kar lahko. Hodimo na tekme svetovnega pokala, ker pač želimo tekmovati in drugih možnosti ni. Da, pri ženskah lahko zmaga tekmovalka z 12 točkami in ta ocena v svetu nič ne pomeni, česar se vsaka tudi zelo dobro zaveda.

S Cottbusom se začenja novo štiriletno obdobje. Že veste, katere poti vodijo na OI 2020?

Kvalifikacije prek svetovnega pokala se bodo začele šele s Cottbusom 2018, štele bodo še tekme v Melbournu, Bakuju in Dohi. Načeloma nam je jasno, kako na OI, vendar pa je v tem dokumentu toliko vrzeli, toliko neodgovorjenih vprašanj, saj niso naredili smiselnih simulacij, do kakšnih vse situacij lahko na koncu pride. Če jih vprašaš, kaj pa denimo v tem in tem primeru, ti odgovarjajo, da so za to res majhne možnosti … Nimamo še vseh odgovorov, tudi drugi trenerji jih nimajo, se pa na OI lahko uvrstiš z ekipo, prek mnogoboja, potem najboljši trije na posameznem orodju s SP 2019, ki še niso na igrah, ter zmagovalec svetovnega pokala iz drugega dveletnega ciklusa. Vendar pa je znotraj tega veliko nejasnosti, številne stvari niso opredeljene, že denimo kateri ključ se upošteva najprej, ne.

Napovedovala se je velika sprememba, zdaj pa se zdi vse skupaj velika zmeda.

To je zame zgolj nek osnutek, ki ga je potrdil kup nesposobnih ljudi v določenih organih. Zadeve so nepremišljene, o njih pa odločajo posamezniki, ki jih to sploh ne zanima. V IO so namreč tudi ljudje iz aerobike, ritmične gimnastike … Dokaz tega je bilo tudi kvalifikacijsko SP 2011 v Tokiu, s katerega kasnejši olimpijski prvak na konju v Londonu Krisztian Berki ne bi smel na OI, saj ni izpolnil kriterijev iz pravilnika. Ta je tedaj predvideval kolajno in nastop še na dveh orodjih z oceno, ki je dosegala 85 odstotkov povprečne. A predsednik Grandi se je odločil, da mora iti, in je šel ...

Bo imela slovenska moška gimnastika na naslednjih OI svojega predstavnika?

Vprašanje za milijon dolarjev … Upam. Če je Trump zmagal na ameriških volitvah, gremo mi lahko s tremi na OI. Šalo na stran, treniramo za to in naredili bomo vse, da bi se vsaj kdo uvrstil skozi enega od teh kanalov. Rad bi, da gredo na OI tisti, ki si zaslužijo. Ne bi me motilo, da nas ni na OI, ker ne bi bili dovolj dobri. Toda vem, da smo dobri in da si zaslužimo. Slabši mnogobojci, ki se uvrščajo, so veliko slabši od naših specialistov. To ni pošteno. Pri FIG se sploh ne zavedajo, koliko telovadcem so doslej storili krivico.

Ob štirih svetovnih pokalih so v koledarju še tekme izziva, med katerimi je tudi slovenska, ki jo letos selite v Koper. Kaj bo s temi tekmami, kaj bo njihov namen, kakšna bo konkurenca?

Raje ne sprašujte. Če je Cottbus po 40 letih tako padel, potem res ne vem, kaj bo s temi »challengi«. Mi bomo na njih tekmovali, ker treniramo zato, da tekmujemo. Kaj bo to prineslo z vidika javnega sofinanciranja, medijev, sponzorjev, pa ne vem. Zdaj imamo torej pokal challenge, ki bo znotraj enega koledarskega leta, svetovni pokal bo segal v tri. In kaj bo po tem prvem ciklu? Nič posebnega ...

Se bo z novim predsednikom FIG kaj spremenilo?

Osebno ga sicer ne poznam, prav tako ne njegovega dela, zato težko sklepam, ali bo v redu ali ne. Ocenim lahko zgolj, ali bo boljše ali slabše. Četudi Grandija številni hvalijo, on zame ni bil kak poseben predsednik. Že to je nehigiensko, da je vztrajal toliko časa. Poleg tega ni poskrbel za nobeno pomembno spremembo, hvalil pa se je s takšnimi, ki nimajo prav nobene povezave z njegovim predsedovanjem. Vatanabe je bil na obisku v Sloveniji in se je predstavil v pozitivni luči, toda pri Japoncih vedno obstaja vprašanje. Po eni strani so zelo napredni, če gledamo njihovo tehnologijo, in hkrati zelo konzervativni, če gledamo kulturo.