Veslaško SP: dvojni četverec najboljši na 13. mestu

Slovenska veslaška odprava se s svetovnega prvenstva v Amsterdamu vrača brez odmevnejših uvrstitev.

Objavljeno
29. avgust 2014 15.05
jer-Veslanje, Luka Špik
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Amsterdam − Veslaško svetovno prvenstvo v Amsterdamu se je prevesilo v sklepno fazo, slovenska odprava pa se bo v domovino vrnila brez vidnejših dosežkov. Še najvišje, na trinajstem mestu, je končal dvojni četverec z Gašperjem Fistravcem, Luko Špikom, Jernejem Markovcem in Gregom Domanjkom, ki je danes opravil z vso konkurenco v finalu C. V preizkušnji za razvrstitev od 13. do 18. mesta je vseskozi vodil, naposled pa tesno zmagal pred Nizozemci in Avstralci. Dolgo je bila v igri za drugo mesto tudi Italija, ki ji je v finišu zmanjkalo sape, že pred tem pa sta iz boja za vrh odpadli posadki Češke in Egipta.

»Slabo, trinajsto mesto je daleč od pričakovanj. Nekatere poteze so sploh zdaj ob koncu prvenstva težko razumljive, sicer bi bil lahko razplet dogodkov tudi drugačen. Slabe ocene ne more popraviti niti dober zadnji nastop v finalu C,« je potegnil črto pod doseženo Špik.

V finalu C je nastopil tudi lahki skifist Rajko Hrvat, ki pa se ni izkazal in je zasedel zgolj peto mesto. Najhitrejši je bil Američan Alan Campbell Jr. »Prvenstvo je bilo katastrofalno. Pričakoval sem finale A, a se v določenih trenutkih nisem znal spustiti v boj, kar je konkurenca izkoristila. Očitno se nikakor nisem znal sprijazniti s progo. Popraviti moram nekaj stvari, denimo veslanje v vetru v prsi, čaka pa me še precej dela, če želim biti v prihodnje konkurenčen za svetovni vrh,« je strnil vtise Hrvat. Dvojni dvojec z Alešem in Janezom Zupanom je imel v finalu D za nasprotnika le egiptovsko posadko in jo zanesljivo odpravil, s čimer je končal na skupnem 19. mestu. Jutri nastop v finalu D čaka še skifista Mateja Rojca.

»Skupna ocena ne more biti pozitivna, saj smo dosegli manj od pričakovanj in načrtov. Vsaj v lepotnem smislu je obliž na rane današnji nastop dvojnega četverca, ki je z lepo vožnjo zmagal v spodobni konkurenci. Predtekmovalni nastop je njegovo zgodbo zapletel in jo začel podirati, mislim pa, da se tokrat v finale A ne bi dalo prebiti,« pa je bila sklepna ocena selektorja Miloša Janše.