Vettel s 50. zmago na vrh tik pred Hamiltona

Nemec v ferrariju je suvereno dobil dirko za veliko nagrado Kanade v Montrealu in se zavihtel v skupno vodstvo.
Fotografija: Sebastian Vettel je bil ponosen, ker je Ferrariju po dolgem času prinesel zmago v Kanadi. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Sebastian Vettel je bil ponosen, ker je Ferrariju po dolgem času prinesel zmago v Kanadi. Foto: Reuters

Že dolgo ni Sebastian Vettel tako dominiral na dirki formule 1 kot sinoči na VN v Montrealu. Ubranil je najboljši štartni položaj, vodil od štarta do cilja. Nemec je vpisal jubilejno 50. zmago v karieri, z njo pa se je zavihtel pred svetovnega prvaka Lewisa Hamiltona, ki je bil šele peti. Razlika je pičla točka, naslednja dirka pa bo 24. t. m. v Franciji.

Vettel, ki je v soboto dosegel 54. »pole position«, je več kot prepričljivo prekinil Hamiltonovo prevlado v Kanadi, ki je trajala tri leta. Štirikratni svetovni prvak je brezhibno odpeljal dirko in veselo vihral s Ferrarijevo zastavo v cilju.



Na precej enolični dirki med prvo trojico ni prišlo do sprememb, Finec Valtteri Bottas (Mercedes) je bil zadovoljen z drugim mestom, Max Verstappen (Red Bull) pa s tretjim. Hamilton je izgubil eno mesto in bil peti, na sedmo zmago v Kanadi, s katero bi se izenačil z Michaelom Schumacherjem, bo moral počakati vsaj še eno leto.

To je bila prva zmaga za Ferrari v Kanadi po letu 2004, kar sedemnajst let rdeči iz Maranella niso štartali iz prvega mesta. Vettel je tukaj zmagal drugič, leta 2013 je bil najboljši kot član Red Bulla.

Avstralec Daniel Ricciardo je zaradi menjave dela motorja štartal šesti in pridobil dve mesti, za nameček je ob koncu vpisal najboljši čas proge Gilles Villeneuve. Slednji je bil legendarni as Ferrarija, njegov sin Jacques, nekdanji prvak, je pred dirko s starim dirkalnikom tragično umrlega očeta odpeljal nekaj krogov.

Foto
Foto


Kakšna je lahko tolažba za Hamiltona? Podaljšal je rekord na 32 dirk, na katerih je vpisal točke, ob tem pa vozil s starim motorjem, ker z novim pri Mercedesu še niso hoteli tvegati, to bodo storili v Franciji, kamor se po daljšem času vrača karavana F1. Ferrari in Red Bull sta že v Kanadi predstavila izboljšani motor in lahko sta navdušena nad učinkom, čeprav se drugi Ferrarijev dirkač Kimi Räikkönen ni ravno izkazal s šestim mestom.

»Popolno je še najboljša beseda. Kanada je vedno posebno mesto za Ferrari in vesel sem, da smo po dolgem času zmagali. Neverjetno, na kakšen način. Vesel sem, ko vidim toliko nasmejanih navijačev v rdečem. Do konca je še daleč, z naslovom prvaka se sploh ne obremenjujem,« je dejal Vettel in potrdil, da mu zmaga pomeni toliko več, ker je Kanadčan Gilles Villeneuve pred 40 leti privozil prvo zmago.

Dirko je zaznamovalo spektakularno trčenje v prvem krogu med domačinom Lanceom Strollom in Brendonom Hartleyjem, vendar hujših posledic ni bilo. Fernandu Alonsu 300. dirka ne bo ostala v lepem spominu, v 42. krogu, ko je lovil 10. mesto, so ga poklicali v garažo zaradi okvare Renaultovega motorja v McLarnu.

Komentarji: