Vid Kuder Marušič mladinski svetovni podprvak

Mladi kajakaš uspešno stopa po poti uspehov, ki sta jo začrtala njegov oče Fedja Marušič in stric Aleš Kuder.

Objavljeno
26. april 2014 11.41
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Penrith - Na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Avstraliji se je predzadnji dan veselila tudi slovenska ekipa. Vid Kuder Marušič je namreč v kajakaškem finalu mladincev zasedel drugo mesto in s tem prišel do prve posamične kolajne z mladinskih prvenstev. Odlično je nastopil tudi zmagovalec kvalifikacij Niko Testen, ki je končal na nehvaležnem četrtem mestu, Vid Karner, lanski nosilec brona z mladinskega evropskega prvenstva v Franciji, pa je zasedel 21. mesto. Zelo blizu odličja v dvojcu sta bila Jakob Jeklin in Niko Testen, ki sta bila četrta, ekipa kajakašev pa deveta.

Vid Kuder Marušič uspešno stopa po poti kajakaških uspehov, ki sta jo začrtala njegov oče - nekdanji izvrstni kajakaš Fedja Marušič - in stric, prav tako nekdanji reprezentant Aleš Kuder. Že lani je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu osvojil ekipni bron, tokrat ga je oplemenitil s posamičnim srebrom. Za zmagovalcem in novim svetovnim prvakom Mariom Leitnerjem iz Avstrije je zaostal za 99 stotink, na progi pa si je prislužil tudi dve kazenski sekundi, ki sta mu preprečili še višjo uvrstitev.

Po kolajni je dišalo tudi v konkurenci kanuističnih dvojcev, kjer sta Jeklin in Testen finalno preizkušnjo končala tik pod stopničkami, na četrtem mestu. Od druge kolajne z največjih mladinskih tekmovanj (lani sta bila druga na MEP) ju je ločilo 67 stotink, usodne pa so bile predvsem kazenske sekunde - privoščila sta si pet dotikov. Zmagala sta Čeha Michael Matejka in Jan Vetrovsky.

Popoldne so kajakaši Niko Testen, Vid Kuder Marušič in Vid Karner nastopili še v ekipni tekmi, v kateri so sodili v krog favoritov. Na progi so bili sicer zelo hitri, a so pri četrtih vratih naredili veliko napako, ki jih je stala 50 kazenskih sekund, sicer pa so s progo opravili brez dotikov. Napačno preveslana vrata so jih potisnila na deveto mesto, v nasprotnem primeru pa bi se lahko veselili zmage, saj so za zmagovalno ekipo Češke zaostali za 45,14 sekunde.

Zadnji dan prvenstva nastop v polfinalu in morebitnem finalu ter na ekipni tekmi čaka še kanuiste Luko Božiča in Blaža Cofa med mlajšimi člani ter Jakoba Jeklina med mladinci. Skupaj bodo veslali še v ekipni preizkušnji mlajših članov.