Vinčič: Poljakov ne smemo podcenjevati

Slovenski odbojkar Dejan Vinčič je pred jutrišnjim dvobojem s Poljaki optimističen, a hkrati previden.

Objavljeno
12. avgust 2015 18.54
regent/ODBOJKA
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Wroclaw - Prvi del misije za uvrstitev v svetovno ligo se za slovenske odbojkarje v Walbrzychu začenja jutri, ko varovance Andree Gianija čaka dvoboj z drugo ekipo Poljske. V petek sledi še finale ali dvoboj za tretje mesto z Estonijo ali Makedonijo. Med elito vodi zgolj prvo mesto.

»Kar nekoliko presenečen sem, da se bomo v polfinalu pomerili s Poljaki. Ponavadi si na takih turnirjih gostitelji priredijo žreb, izberejo na papirju najslabšega, pričakoval sem, da se bodo pomerili z Makedonci. A očitno je bilo tokrat vse pošteno. Kar pa se tiče našega tekmeca, je bilo nam povsem vseeno. Mi želimo osvojiti prvo mesto, z vsem drugim bi bili razočarani. Za prvo mesto pa moraš premagati vse tekmece,« je za STA povedal slovenski sprejemalec Dejan Vinčič, ki je, tako kot soigralci, pred uvodnim obračunom z domačini motiviran. 

»Dobro se zavedamo, za kaj se bomo borili. Dobro se zavedamo odgovornosti, zato smo se maksimalno pripravili. Nihče ne razmišlja, da bi nam lahko spet spodletelo, vsi smo prepričani, da smo tukaj najboljša ekipa, a to moramo dokazati še na terenu. Občutki pred turnirjem so sicer malo drugačni kot pred tekmami rednega dela, prisotno je nekaj pozitivne treme, a bo takoj, ko se bo začel prvi dvoboj, zagotovo izginila. Utrujenosti ni, mogoče je malo zasičenosti po številnih tekmah in potovanjih, toda pred takim turnirjem tudi ta izgine. Vse to je normalno,« je dodal eden najizkušenejših Slovencev, ki je prepričan, da bo jutri vse odvisno od njih samih: »Mi moramo tekmecu vsiliti naš ritem. Zavedamo se naše kakovosti, pokazati jo moramo že na začetku. Če nam bo to uspelo, se nimamo česa bati.«

Poljaki so se na zaključni turnir uvrstili zgolj zaradi dejstva, da so domačini. V skupini B so rezervisti Poljske (prva ekipa je ena najboljših v svetovni ligi) zasedli šele tretje mesto, pred dnevi pa doma dvakrat izgubili z Makedonci. Vinčič nasprotnika kljub temu spoštuje, sploh ker gre za gostitelja turnirja: »Ta ekipa je prihodnost poljske odbojke, tu so vsi najboljši poljski mladi igralci. Zagotovo ima kakovost, zagotovo ni naivna, zato moramo biti previdni in je ne smemo niti malo podcenjevati. O imenih pa ne morem govoriti, saj jih ne poznam. Več o njih bomo izvedeli šele na analizi danes zvečer oziroma jutri zjutraj.«

Giani je v zasedbo vnovič uvrstil mladega blokerja Jana Kozamernika, saj Danijel Koncilija še ni popolnoma okreval. Slovenski fantje se bodo na Poljskem borili za svoj največji uspeh v evropski ligi, saj boljši kot tretji niso bili še nikoli.

Tekma med Slovenci in Poljaki se jutri začenja ob 17. uri.