Vlada bo za vrhunski šport namenila milijon več sredstev

Vlada RS je po soglasju strokovnega sveta RS za šport in OKS sprejela nacionalni letni program športa za leto 2012.

Objavljeno
24. november 2011 14.30
Posodobljeno
24. november 2011 14.55
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
Ljubljana - Vlada je v nacionalnem letnem programu, za katerega je prejela pozitivno mnenje s strani strokovnega sveta RS za šport in Olimpijskega komiteja Slovenije, previdela za skoraj tri odstotka več sredstev od predvidenih v že sprejetem proračunu za prihodnje leto za ta namen. To potezo je minister Igor Lukšič argumentiral s prihajajočimi OI v Londonu.

»Če se bo kdo vprašal, zakaj gremo v teh kriznih časih gor: pred nami je olimpijsko leto. V zaključkih priprav in zaradi uspehov naših športnikov, ki so veliki in se jih veselimo, je treba zagotoviti ustrezno finančno podporo, tako da je ta odstotek po naši oceni upravičen,« je poudaril Lukšič in dodal, da je vlada na račun evropskih sredstev pridobila tudi 150 novih delovnih mest.

Tako bo vlada v primerjavi s programom, kot je bil v obravnavi na strokovnem svetu za šport, namenila kar milijon evrov več sredstev za izvajalce športnih dejavnosti. Višina predvidenih sredstev za letni program športa tako po tem popravku znaša nekaj več kot 34 milijonov evrov. Več kot 18,59 milijona evrov je predvidenih za investicije v športno infrastrukturo, od tega je za približno 17 milijonov evrov sredstev zagotovljenih iz evropskih strukturnih skladov, ki so skoraj v celoti vezana na izgradnjo novega nordijskega centra v Planici. Več kot 15,47 milijona evrov pa je predvidenih za dejavnosti izvajalcev letnega programa športa, piše STA.

Vlada je prepričana, da je višina sredstev za vrhunski šport v sprejetem proračunu za leto 2012 bistveno nižja, kot je bilo na razpolago sredstev v letu 2011, kar bi lahko po njenem mnenju pomenilo za vrhunski šport v naši državi kratkoročno in tudi dolgoročno zelo veliko škodo in nepredvidljive posledice.

Že doslej evidentirano število športnikov za letne olimpijske igre kaže, da bo slovenska udeležba športnikov rekordna. Evidentiranih je 91 kandidatov za London 2012, medtem ko jih je na prejšnjih poletnih olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu nastopilo 62.