Vnovič je vtis polepšala dama

Kajakaštvo: Eva Terčelj 3. na slalomu na SP, Savšek spet 4.

Objavljeno
03. julij 2017 00.50
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Markkleeberg – Tretja tekma svetovnega pokala je imela za slovenske slalomiste na divjih vodah zelo podoben scenarij kot uvodni v Pragi in Augsburgu. Uršo Kragelj je na tretji stopnički zmagovalnega odra za kajakašice zamenjala Eva Terčelj, Benjamin Savšek se vnovič ni mogel ogniti nesrečnemu 4. mestu, kajakaši pa so še enkrat ostali brez uvrstitve v finale.

Terčeljevi prve preizkušnje sezone niso prinesle večjega zadovoljstva, če izvzamemo zlato kolajno ekipe kajakašic na EP. Na uverturi svetovnega pokala je bila 11., pred tednom 19., v Markkleebergu pa je le dočakala razcvet. V polfinalu, ki je že bil končna postaja za Kragljevo, saj si je prislužila 52 kazenskih sekund, je bila peta, v velikem finalu pa sta bili od nje hitrejši le Nemka Ricarda Funk in Avstralka Jessica Fox.

»Današnja tekma se je zame lepo razpletla. Vedno so sicer rezerve, ampak uvrstitve sem zelo vesela, na stopničkah pa sem imela elitno družbo. Proga je bila zahtevna in hitro je prišlo do napake, toda tako kot v polfinalu sem se borila do konca, saj se mi prejšnji tekmi nista izšli po načrtih, čeprav sem bila vedno hitra. Vesela sem, da gre v tretje rado in da grem lahko s prijetnimi občutki na kratek oddih pred pripravljalnim delom za septembrsko nadaljevanje sezone,« je po podelitvi priznanj nasmejana ocenila 25-letna Ljubljančanka.

Potem ko je Anže Berčič v včerajšnjem polfinalu osvojil drugo mesto, Savšek pa kljub pribitku štirih sekund šesto, so bili optimistično razpoloženi tudi kanuisti. Toda v odločilnem nastopu se jim želje niso uresničile. Berčiča so napake in dva dotika količkov popeljale do 8. mesta, Savšek, ki je pred dvema letoma v Markkleebergu osvojil naslov evropskega prvaka, pa je vštevši letošnje EP še tretjič na štirih tekmah sezone pristal na 4. mestu. Za zmagovalcem, slovaškim superveteranom Michalom Martinakom, je zaostal za sekundo in pet stotink, za bronastim Britancem Adamom Burgessom pa za 17 stotink.

»Očitno mi letos sreča ni naklonjena. Vseskozi zaostajam za nekaj drobcev sekunde in ostajam na najbolj nehvaležnem mestu, sem pa kljub vsemu v dobrem položaju pred zadnjima tekmama svetovnega pokala. Danes smo vsi delali napake. Tudi oba prvouvrščena sta imela po dve sekundi pribitka, v tej sezoni je bila manj zahtevna le proga na EP v Tacnu. Želja je redno uvrščanje v finale, nisem pa še dosegel tako želenega vrhunca. Vendar sem hiter in kolajna bo že prišla« je Savšek ostal pozitivno naravnan.

Kajakaši so bili v Nemčiji precej dlje od uspeha. Najbližje deseterici finalistov je bil Martin Srabotnik, ki je bil prepočasen zgolj za 36 stotink in zasedel 11. mesto, Peter Kauzer pa je s štirimi kazenskimi sekundami pristal tik za Simonom Brusom na 20. mestu. Za srebrnega z lanskih OI, dvakratnega svetovnega prvaka in nekdanjega evropskega šampiona so letošnji dosežki krepko pod pričakovanji, a kot pravi, ne vidi razloga za preplah.

»Dobro sem začel, ampak pri kombinaciji 9. in 10. vratic sem se – ne vem, zakaj – poskusil odriniti od stene. Pri tem mi je veslo zdrsnilo v vodo, prislužil sem si dve kazenski sekundi in izgubil ritem. Škoda, da nisem dobil še ene priložnosti, saj sem prepričan, da bi pokazal, kaj zares znam. Po treh zaporednih tekmah sem utrujen in naveličan, zato potrebujem malo počitka in odklop misli. Toda hkrati me je vse skupaj tako razjezilo, da mi zagotovo ne bo manjkalo motivacije za drugi del sezone. Dobro je, da se zavedam, kaj delam narobe, to moram popraviti do naslednje tekme v Ivrei 1. septembra,« je odločen Kauzer, zdaj 15. v svetovnem pokalu z 81 osvojenimi točkami, 68 manj od vodilnega Nemca Sebastiana Schuberta. B. E.