Vsi vedo, da vlak za Rio že čaka na peronu

Kajakaštvo: Slovenci na letošnjem slalomskem SP merijo pod vrh. Če ne bi dosegli štirih olimpijskih kvot, bi bili razočarani.

Objavljeno
14. september 2015 23.58
Peter Kauzer Tacen 10.5. 2014
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Zadnje olimpijsko prizorišče iz leta 2012 bo za slalomiste na divjih vodah odločilno tudi pri tlakovanju poti proti naslednjemu izzivu v Riu de Janeiru 2016. Na brzicah proge v Lee Valleyju bodo hkrati z razglasitvijo letošnjih dobitnikov odličij na SP do konca tedna določili tudi po 15 držav med kajakaši, 10 med kanuisti in 8 med dvojci, ki si bodo že zagotovile nastop v Braziliji. Ambicije Slovencev vnovič segajo pod vrh.

Že od leta 2007 namreč na svetovnem prvenstvu niso ostali brez posamičnega odličja, leta 2009 so se okitili celo z dvema, saj se je zlatemu Petru Kauzerju pridružil še bronasti dvojec Luka Božič-Sašo Taljat. Sledilo je še pet odličij: 2010 – 3. Jure Meglič, 2011 – 1. Kauzer, 2013 – 3. Benjamin Savšek, 2014 – 2. Savšek, 1. Božič-Taljat. Ker je šlo vsa leta za mlad rod slovenskih slalomistov, vmes še ni prišlo do generacijske menjave, letos je v Veliko Britanijo odpotovala domala identična zasedba kot lani, ki pa se ne zanaša le na preteklo bero, marveč tudi izplen letošnjega svetovnega pokala in EP, na katerih je večji del leta izredno visoko raven potrjeval zlasti Savšek, v finišu pa se med elito spet pognal tudi Kauzer. Oba sta sezono mednarodnih tekem končala s kolajnama v skupnem seštevku, srebrom in zlatom.

Ali so v štirih tednih tekmovalnega premora od finala svetovnega pokala Slovenci naredili še korak naprej, bo sicer jasno od jutri dalje, ko se bodo v Lee Valleyju začele kvalifikacije, a v reprezentanci so bili pred odhodom optimistični. Kauzer in Savšek se zanašata na občutke, ki sta jih gradila do sredine avgusta, pri kajakašicah se glede na dnevno formo lahko k vrhu prebije bodisi Eva Terčelj ali Urša Kragelj, še največ neznank je viselo nad glavo članoma dvojca, ki sta po nekaj sijajnih sezonah letos pravzaprav rezultatsko nazadovala. A Taljat in Božič, pred katerima je zanesljivo zadnji skupni možni olimpijski izziv, ker namerava MOK njuno disciplino umakniti iz olimpijskega sporeda za 2020, sta vse podredila lovu na kvoto. Četudi se kolajne ne bi branila, sta si za cilj na Otoku zastavila mesto med najboljšimi osmimi državami, s čimer bi bil njun načrt za letos izpolnjen brez posebno grenkega priokusa.

»Program prvenstva je letos sicer nekoliko spremenjen, po navadi so ga začeli kajakaši, letos je obratno, začenjajo dvojci in kajakašice. Tako so si zaželeli organizatorji in tudi mednarodna zveza. Za nas je pred SP nehvaležno napovedovati kolajne, zato jih ne bomo. Lansko prvenstvo v ZDA je bilo namreč z zlato in srebrno kolajno za nas zelo uspešno, tako da ga bo prav gotovo težko ponoviti. Ne skrivamo pa, da odhajamo v London po kvote za OI. Prihodnje leto na EP v začetku maja bo namreč za Evropo na voljo le še po ena kvota. Naša glavna naloga za letos je tako prav SP,« je še dejal Jelenc, pri slalomistih gre namreč za zelo gosto sito, skupno bo na OI nastopilo le po 21 kajakašev in kajakašic, 16 kanuistov in 12 dvosedov.