Drakšiču so vsilili premor, ki ga ni potreboval

Judoist Rok Drakšič deveti na svetovnem prvenstvu v Astani. Danes v boj za kolajne Tina Trstenjak.

Objavljeno
26. avgust 2015 16.14
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Astana – V slovenskem taboru tudi včeraj na svetovnem prvenstvu v judu niso imeli pretirano razlogov za veselje. Vlora Bedžeti, pred dvema letoma v Riu de Janeiru še bronasta, se je od turnirja v Astani poslovila že po uvodnem dvoboju v kategoriji do 57 kilogramov, vsi upi Roka Drakšiča (do 73 kg), da bi si na tem tekmovanju izbojeval prvo kolajno, pa so se končali v osmini finala.

Judoist kluba Z'dežele Sankaku je začel sicer dobro in v prvem nastopu z iponom premagal Ukrajinca Sergija Drebota (10:0) ter se mu tako oddolžil za poraz pred dvema mesecema v moštvenih bojih na evropskih igrah v Bakuju. Zatem je »Roki«, kakor pravzaprav vsi kličejo 28-letnega Grižana, izločil še Azerbajdžanca Husejna Rahimlija (7:0), tretjeuvrščenega z lanskega evropskega prvenstva do 23 let v Wroclawu, nakar se mu je z Mongolcem Nyamom Ochirjem Sainjargalom po robu postavil dobitnik bronaste kolajne na olimpijskih igrah v Londonu.

Izkušeni Azijec je imel sprva pobudo, s pomočjo katere si je zagotovil prednost treh kazni. Toda nato se je razmerje moči na blazinah spremenilo; Drakšič je začel narekovati hujši ritem, Sainjargalu pa je vidno pohajala sapa. Zato je 29-letnemu Mongolcu kot naročen prišel zdravniški premor, ki ga je sodnik oznanil zaradi manjše poškodbe pod »Rokijevim« očesom. Sainjargal si je v tem času toliko opomogel, da je v nadaljevanju odbil vse napade leto mlajšega Grižana, ki je povrhu dobil še četrto kazen oziroma rdeči karton.

Drakšič je tako svetovno prvenstvo – kakor lani v Čeljabinsku – znova končal v osmini finala oziroma na devetem mestu, s katerim zagotovo ni potešil svojih visokih ambicij. Njegovo razočaranje je bilo toliko večje, ker se je počutil odlično in je bil sposoben poseči višje. Še pozno v večer sta ga jezila zdravniški premor, ki ga – kot pravi – ni potreboval, in po njegovem mnenju prehitro dosojena četrta kazen.

Dobre volje včeraj ni bila niti »Rokijeva« nekdanja klubska kolegica Vlora Bedžeti, ki je konec leta 2011 iz Sankakuja prestopila k ljubljanski Olimpiji. Od 23-letne Celjanke, ki je imela tokrat še posebej veliko težav s hujšanjem, saj se je morala tako rekoč čez noč znebiti dveh kilogramov, je bila v uvodnem krogu boljša Chen-Ling Lien (0:10).

Odločitev o zmagovalki je padla v podaljšku, v katerem je bila bolj zbrana 27-letna Tajvanka, ki je našo judoistko ujela v končni prijem. Bedžetijeva, ki je z azijsko podprvakinjo izgubila še drugi medsebojni obračun po Tokiu '13, je po porazu priznala, da na koncu ni imela več dovolj moči, da bi se ubranila Lieninega zadnjega napada.

V glavnem mestu Kazahstana bo danes slovenske barve zastopala Tina Trstenjak, ki bo kot vodilna na svetovni jakostni lestvici in prva nosilka v uvodnem krogu kategorije do 63 kilogramov prosta. V drugem bo pričakala zmagovalko dvoboja med Tajvanko Shih Han Huang in Rusinjo Pari Surakatovo.

Judoistka kluba Z'dežele Sankaku, ki brani bronasto kolajno iz Čeljabinska '14, je vsekakor v ožjem krogu favoritinj, vendar pa je sama izjavila, da po nedavnem zapletu glede že obljubljene in zatem preklicane službe v Slovenski vojski ni stoodstotna. Koliko ji je to pustilo posledic, bo jasno že kmalu, saj tako Huangova kot Surakatova veljata za kakovostni judoistki.