WADA suspendirala laboratorij v Moskvi, testi v Sočiju niso sporni

Ruskim atletom naj bi pri zlorabi dopinga pomagal tudi moskovski laboratorij, ki je zato že izgubil licenco.

Objavljeno
10. november 2015 17.34
ATHLETICS-CORRUPTION-LABORATORY
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Moskva - Dan po objavi obširnega poročila neodvisne komisije o sistematični uporabi dopinga med ruskimi atleti, je Svetovna protidopinška agencija (WADA) že ukrepala in preklicala licenco protidopinškemu laboratoriju v Moskvi.

Ta naj bi bil namreč vpleten v sistematične zlorabe, po ukazu direktorja Grigorija Rodčenkova naj bi tam uničili skoraj 1417 vzorcev, ki bi v preiskavi služili kot dokaz. V podkupovalni verigi in v spirali goljufij in prikrivanja sledi naj bi si športniki z denarjem kupovali molk in pot na velika tekmovanja, o čemer naj bi bilo seznanjeno tudi vodstvo Mednarodne atletske zveze.

»Suspenz začne delovati takoj ter v moskovskem protidopinškem laboratoriju prepoveduje opravljanje kakršnih koli z Wado povezanih dejavnosti, vključno z vsemi analizami vzorcev urina in krvi,« so zapisali v izjavi za javnost. Zdaj bodo testiranje vzorcev krvi in urina športnikov v skladu z rednimi protidopinškimi aktivnostmi premestili na drugo lokacijo.

Pričakovati je sicer, da se bo Rusija pritožila na Mednarodno športno razsodišče v Lozani. Ruska zveza se sicer na obtožbe še ni odzvala, novi predsednik IAAF Sebastian Coe ji je za to dal čas do konca tedna. O usodi ruskih atletov bo nato odločala posebna komisija, lahko pa se zgodi, rusko atletsko zvezo za eno leto izključijo z vseh ravni tekmovanj. To bi pomenilo, da ruski atleti ne bi nastopili niti na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

Kaj pa testi v Sočiju?

Potem ko je nova dopinška afera poruša kredibilnost laboratorija v Moskvi, je senca padla tudi na teste med OI v Sočiju. Javnost se sprašuje, kako zanesljivi so, a Mednarodni olimpijski komite (MOK) je že zatrdil, da je bilo s protidopinškim programom na lanskih OI vse v redu.

Iz MOK so sporočili, da so preučili poročilo o delovanju laboratorija med igrami v Rusiji in da tedaj niso ugotovili nobenih nepravilnosti: »Zato MOK verjame poročilu neodvisne skupine opazovalcev Wade, ki ni poročala o kakšnih težavah.«

Krovna olimpijska organizacija je še sporočila, da tudi njeni organi, pristojni za nadzor protidopinškega delovanja, niso zaznali nepravilnosti. Zato nimajo razloga, da bi dvomili v protidopinški program v Sočiju 2014.

Vseeno pa so v olimpijski krovni organizaciji opozorili, da bodo budno spremljali razvoj dogodkov: »Mok shranjuje vse vzorce za deset let. Opravili bomo nove teste, ko bodo na voljo nove tehnologije, s čimer želimo ovreči najmanjšo senco dvoma.«

Diack ni več član MOK

Izvršni odbor MOK pa je danes tudi suspendiral častnega člana Lamina Diacka, nekdanjega predsednika IAAF, ki je osumljen podkupovanja v omenjenem dopinškem škandalu.

Francosko pravosodje Senegalcu očita, da je v karieri predsednika zamolčal številne primere krvnega dopinga v zameno za okrog milijon evrov. Iz pripora so ga pred dnevi spustili po plačilu 500.000 evrov varščine, vednar pa nima pravice, da bi zapustil Francijo.

V preiskavi se je znašel tudi njegov sin Papa Massata Diack in Valentin Balakničev, ki je moral zaradi obtožb o sistematičnem dopingu v Rusiji februarja letos odstopiti z mesta predsednika ruske atletske zveze; na tem položaju je bil od leta 1991.