Walker je bil zadnji, ki je pričakoval zmago

Za letos konec turnirjev velike četverice v golfu Jimmy Walker kot 48. na svetu osvojil prvenstvo PGA.

Objavljeno
02. avgust 2016 01.02
Jimmy Walker hits from a sand trap on the 10th hole during the third round of the PGA Championship golf tournament at Baltusrol Golf Club in Springfield, N.J., Sunday, July 31, 2016. (AP Photo/Mike Groll)
Mojca Finc
Mojca Finc
Springfield – Golf je v dobrih rokah, si po zadnjem letošnjem turnirju velike četverice pritrjujejo ljubitelji tega športa. Prvič po letu 2011 so majorji postregli z zmagovalci, ki so slavili premierno. Druščini – Dannyju Willettu (masters v Augusti), Dustinu Johnsonu (OP ZDA) in Henriku Stensonu (OP Velike Britanije) – se je po prvenstvu PGA pridružil Jimmy Walker.

Zadnji, ki bi pričakoval Walkerjevo zmago na igrišču Baltusrol, je bil on sam. Večji del leta se je mučil na zelenicah, iskal pravo pot predvsem na turnirjih major. Na OP ZDA in OP Velike Britanije je zgrešil rez, potem ko je bil 29. na mastersu v Augusti. Na zadnji turnir velike četverice v sezoni je 37-letnik prišel kot 48. igralec s svetovne lestvice in vodil vse štiri tekmovalne dneve. Slavil je s 14 udarci pod parom igrišča, za udarec je premagal lanskega zmagovalca Jasona Daya.

»Počutil sem se samozavestno. Zaupal sem sebi in verjel v to, kar počnem,« je recept za prvenec razkril Walker, ki je na zadnjih osmih turnirjih zgrešil kar štiri reze.

Pomemben »klik« v njegovi igri se je zgodil prejšnji teden na OP Kanade. Skušal je ohraniti dober občutek in ga prenesti še na zadnji letošnji major. »Oklenil sem se potrditve, da sem ujel pravo formo in verjel v vsako svoje dejanje,« je pot do zmage na prvenstvu PGA, za katero je potreboval 266 udarcev, opisal Walker, ki je na svetovni lestvici napredoval na 15. mesto. Bančni račun je obogatil s poldrugim milijonom evrov; nagradni sklad je bil tokrat rekorden, znašal je 9 milijonov evrov.

»Vse skupaj se mi zdi neresnično. Nikoli prej nisem igral tako dobro,« je razmišljal Američan, ki mu je zaploskal tudi prvi golfist sveta Day. »Samo en igralec me je tokrat premagal. Vem, kako se Jimmy počuti, enako sem se jaz lani. Vsekakor je zasluženi zmagovalec,« je dejal drugouvrščeni.

Naslednja postaja za karavano je Rio. Vendar ne za vse. Igralci so ob vrnitvi v olimpijsko družino po 112 letih poželi veliko kritik na račun odpovedi nastopov. Zgolj štirje med najboljšo deseterico na svetu bodo vihteli palice v Braziliji. »Profesionalni igralci ne bi smeli tekmovati na OI. Šport bi nadgradili, če bi igrali samo amaterji. Dati priložnost številnim milijonarjem za boj za zlato olimpijsko kolajno, ki jim ne pomeni ničesar, je neumno,« je razmišljal nekdanji golfist Jay Townsend.