Woods na kliniki zaradi zdravil, bolečin in tesnobe

Tiger Woods se je po zadnji operaciji počutil »tako dobro kot že dolgo ne«.

Objavljeno
21. junij 2017 22.45
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Nihče ni pustil tako močen pečat na golfskih zelenicah, kot ga je Tiger Woods. Prav tako nihče v zgodovini golfa ni iztržil tako veliko denarja kot ta ameriški zvezdnik. Hkrati pa se noben as tega športa ni »izgubil« in padel tako nizko kot zmagovalec 14 majorjev. Nazadnje je priznal, da ima težave z uživanjem zdravil. Spet se je zatekel v kliniko po strokovno pomoč.

Woodsov padec se je začel s težavami v zasebnem življenju pred osmimi leti. Tudi takrat se je zatekel po pomoč na kliniko, a nikoli se ni zares povsem pobral. Življenje mu niso grenile le psihološke rane, spopadal se je tudi s fizično bolečino – najmočnejša je bila tista v hrbtu. Od leta 2014 je prestal štiri operacije, zadnjo pred dvema mesecema, po kateri je na svojem blogu zapisal, da njegovo počutje že leta ni bilo tako dobro, kot je zdaj.

»Nisem več mogel živeti s temi neznosno močnimi bolečinami. Preizkusili smo vsako možnost zdravljenja brez kirurškega posega, a nič ni delovalo. Imel sem dobre in slabe dneve, ampak bolečina nikoli ni izginila. Čutil sem jo, tudi ko sem ležal. Spremljala me je povsod in tega nisem več prenesel. Po posvetih s specialistom sem pretehtal vse možnosti in se odločil, da grem pod nož,« je v zapisu opisoval težko obdobje, ki so mu po operaciji sledile optimistične napovedi o vrnitvi med tekmece. Vendar dolgoročno.

»Kirurg in fizioterapevt sta operacijo ocenila kot uspešno. Zelo pomembna pa je previdnost pri okrevanju. Hodim, delam vaje, otroke peljem v šolo. Vse, kar lahko naredim, je, da stopam korak za korakom, iz dneva v dan. Nikamor se mi ne sme muditi. Moram pa jasno povedati, da bi spet rad igral profesionalni golf,« je na svojem blogu med okrevanjem razmišljal 41-letni Woods, ki pogreša svojo veliko ljubezen, a ob omembi zelenic opozoril, da se zaradi položaja, v katerem se je znašel, sooča zgolj s kratkoročnimi načrti.

Štiri dni po objavi spletnega zapisa, v katerem je poudarjal potrpežljivost in izražal optimizem, se je spet znašel v godlji. Na Floridi ga je zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola in drog aretirala policija, potem ko ga je našla spečega v delujočem rahlo poškodovanem avtomobilu, nenavadno parkiranem ob cesti, približno 24 km od njegovega doma. Zanikal je vpliv alkohola – alkotest je dvakrat pokazal, da ima prav – in možem v modrem razkril, da je njegovo stanje nepričakovan odziv organizma na številna predpisana zdravila, ki jih jemlje. Med njimi je bilo tudi tisto, ki se uporablja za zdravljenje nespečnosti in tesnobe. Korektno je sodeloval v pogovoru s policisti, a bil je zmeden, ni vedel, kje se nahaja, med preiskavo je tudi večkrat zadremal.

Nekdanja številka ena na svetovni lestvici, ki je nazadoval na 945. mesto – zadnji turnir velike četverice je osvojil pred devetimi leti –, je na twitterju razkril, da se je zatekel po strokovno pomoč zaradi zdravil, bolečin v hrbtu in motenj spanja ter se zahvalil navijačem in sotekmovalcem za podporo. »Tako dolgo časa je bil v neznosnih bolečinah, da so bila predpisana zdravila nuja, zato da bi lahko vstal iz postelje in hodil. Ne zdi pa se mi pravično govoriti o odvisnosti,« je opozoril Woodsov agent Mark Steinberg.