Xuereb: Powell in Simpsonova ne smeta iskati grešnega kozla

Kanadski kondicijski trener Chris Xuereb je zanikal vpletenost v dopinški škandal Asafe Powella in Sherone Simpson.

Objavljeno
17. julij 2013 12.32
Athletics Jamaica Doping
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Rim - Kanadski kondicijski trener Chris Xuereb je zanikal nedavne obtožbe, da je svojima varovancema, jamajškima atletoma Asafi Powellu in Sherone Simpson, med kombinacijo prehrambenih dopolnil in injekcij dodal tudi nedovoljena sredstva.

Dopinška afera se je začela potem, ko so bili sloviti atleti, Američan Tyson Gay in Jamajčana Asafa Powell ter Sherone Simpson, pozitivni na dopinškem testu. Gay je nemudoma priznal svojo krivdo in dejal, da je zaupal napačni osebi, medtem ko sta Jamajčana obtožila svojega kondicijskega trenerja.

Ta se je zdaj prvič odzval na obtožbe in dejal, da atleta le iščeta grešnega kozla, namesto da bi priznala svojo krivdo, saj ju ni nihče silil v jemanje nedovoljenih sredstev.

»Atleti se vedno držijo iste zgodbe in krivijo druge za svoje napačno početje. Ne vem, kaj sta Powell in Simpsonova uživala poleg mojih priporočenih sredstev. Čeprav sem jima predpisal določene vitamine, pa je njuna odločitev, ali bosta spoštovala moj nasvet. Na žalost se zdi, da se nista ravnala le po mojih predpisih ali tistih Svetovne protidopinške organizacije (Wada). Prepričan sem, da nisem storil nič narobe, kar sem povedal tudi preiskovalcem in policiji,« je pojasnil Xuereb.

Doyle: Morali bi preveriti seznam sredstev

Paul Doyle, agent obeh jamaških atletov, ki sta bila pozitivna na dopinškem testu, je priznal, da se ni prepričal, ali so bili vsi dodatki, predpisana s strani Xuereba, tudi dovoljeni.

»Morali bi dobiti seznam z vsemi sestavinami dodatkov. Xuerebu sem sicer poslal sms sporočilo, da moram najprej jaz preveriti vse sestavine, namenjene mojima varovancema, a mi ni odgovoril. Sam je kupil določene dodatke in jima poslal račun o nakupu, jaz nisem prejel podrobnega seznama sestavin. Ko sem kasneje videl račun za Powella, sem na njem videl kar 19 dodatkov. Asafa in Sherone sta v svojih karierah opravila več kot 100 testiranj in vsakič so bili rezultati negativni. Zdaj sta zamenjala dodatke in ob prvem testiranju so bili rezultati pozitivni. Nekaj je moralo biti v teh dodatkih, ki jih je priskrbel Chris. Ne trdim, da je to storil namenoma, a testa sta bila pozitivna zaradi novih dodatkov,« je dejal Doyle.

Svetovno prvenstvo v atletiki, ki ga bo med 10. in 18. avgustom gostila Moskva, bo potekala v okrnjeni zasedbi, saj poleg »grešnikov« Tysona Gaya in Asafe Powella ne bo tudi poškodovanega Jamajčana Yohana Blaka, branilca naslova v teku na 100 metrov.