Yego s »trenerjem« YouTubom v kenijsko zgodovino

Atletika Julius Yego do naslova svetovnega prvaka v metu kopja in z 92,72 metra do tretjega mesta na večni lestvici

Objavljeno
27. avgust 2015 01.31
S. V., šport
S. V., šport
Peking – Koki Manunga in Joyce Zakary sta prvi atletinji, ki sta bili pozitivni na svetovnem prvenstvu v Pekingu, a Kenijki nista zasenčili reprezentančnega kolega Juliusa Yega, novega svetovnega prvaka v metu kopja, ki je v včerajšnjem finalu zmagal s kar 92,72 metra. To je prva kenijska kolajna na SP v tehničnih disciplinah.

Kenijski atleti so sinonim za teke na srednje in dolge proge, na olimpijskih igrah so denimo osvojili kar 79 kolajn, nobene v tehničnih disciplinah. A to bi se lahko prihodnje leto v Riu spremenilo, tako kot se je včeraj v Pekingu na novo pisala zgodba svetovnih prvenstev. Yego je bil eden od favoritov, saj je bil nenazadnje z 91,39 metra iz Birminghama (kjer so mu najprej dosežek razveljavili, češ da je kopje pristalo zunaj koridorja) vodilni na svetovni lestvici, to pa je moral potrditi še na tekmi. In ta je bila izjemna, metalci kopja so uprizorili eno najkakovostnejših bitk na SP doslej, za kolajno je bilo treba doseči kar 87,64 metra, kolikor je vrgel bronasti Tero Pitkämäki. Na 14 prvenstvih pred pekinškim je bilo le dvakrat potrebno za 3. mesto vreči kopje dlje, v Sevilli 1999 (87,67) in Edmontonu 2001 (89,95).

Z Yegom je šel svetovni naslov šele drugič iz Evrope (še Južnoafričan Marius Corbett leta 1997 v Atenah), je pa Kenijec precej nevsakdanji metalec kopja, ne le zavoljo porekla in temne polti (atleti s stare celine, pogosto s severnega dela, tu prevladujejo), ampak tudi nizke rasti, saj meri komajda 175 cm. Potem ko so ga trenerji že v srednji šoli odpisali kot bodočega športnika, je bil prepuščen samemu sebi in odločil se je za poseben pristop ter »treniral« tako, da je na YouTubu proučeval posnetke nekdanjega dvakratnega olimpijskega prvaka Andreasa Thorkildsna. »Moj trener je YouTube,« je večkrat poudaril v preteklosti in pod takšnim »strokovnim vodstvom« prišel zelo daleč, tudi v finale olimpijskih iger v Londonu, kar mu je prineslo štipendijo za trening na Finskem. In prav s pomočjo Fincev se je dokončno izstrelil med zvezde, saj je pred letošnjo sezono pod vodstvom Petterija Piironena vadil skupaj z Anttijem Ruuskanenom in Pitkämäkijem ter na ta način močno popravil svojo tehniko. Ter z njo postal tretji metalec kopja vseh časov, dlje sta orodje pred njim vrgla le Jan Železny, ki si lasti pet najdaljših metov v zgodovini, ter Aki Parviainen.

»Neverjetno, saj sem se po Birminghamu poškodoval in sem celo mislil, da ne bom mogel nastopiti na svetovnem prvenstvu, zdaj pa sem osvojil zlato kolajno za Kenijo. Meta nisem čutil, zato si ga bom čim prej ogledal, saj je bil skorajda popoln. Le redkim atletom je uspelo podobno,« je bil nasmejan 26-letnik, ki je zlato kolajno osvojil le dan za tem, ko je njegov rojak Nicholas Bett zmagal na 400 m z ovirami – Kenijci do Pekinga v tako kratki tekaški preizkušnji še niso osvojili naslova svetovnega prvaka.

Met kopja je bil le eden od vrhuncev izjemnega pekinškega večera, v katerem je tudi Zuzana Hejnova na 400 m ovire postavila najboljši čas sezone, tako kot Wayde van Niekerk, ki je dobil obračun na 400 m. Južnoafričan je ugnal LaShawna Merritta in Kiranija Jamesa, nato pa zaradi izčrpanosti pristal v bolnišnici. S. V.