Z desetimi plavalci v Rio de Janeiro

Na odprtem državnem prvenstvu v plavanju normo za olimpijske igre dosegla Robert Žbogar in ženska štafeta.

Objavljeno
30. maj 2016 03.08
Državno prvenstvo v plavanju - Anže Tavčar 28.maja 2016 [šport,plavanje,Kranj,Anže Tavčar]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Kranj – Resda se oddaljujejo časi, ko so odprta državna prvenstva v plavanju z udeležbo tako vodilnih slovenskih reprezentantov kot tudi zelo uglednih tekmecev iz tujine močno obogatila koledar športnih prireditev, toda štiridnevno dogajanje v Kranju bo vsaj nekaterim ostalo v zelo lepem spominu. Na seznamu za nastop na prestižni olimpijski tekmi je zdaj kar 10 naših plavalcev.

Selektor Miha Potočnik je vstopil v zadnjo poletno sezono svojega mandata, očitno pa jo bo ohranil v lepem spominu. Kajpak je jasno, da bo končno oceno prispeval učinek reprezentantov na olimpijskih igrah, a da se jih je zdaj že deset uvrstilo v Rio de Janeiro, je vendarle preseglo pričakovanja marsikaterega med poznavalci utripa iz domačih bazenov. Po zadnjem EP v Londonu je bilo na selektorjevem seznamu sedem plavalcev, v Kranju so zadnji vizum za OI ujeli še Robert Žbogar ter tudi Tjaša Pintar in Špela Bohinc, članici štafete 4x200 m prosto. Pri tej tekmujeta še naša najbolj izkušena reprezentantka Anja Klinar in komaj 14-letna Janja Šegel, novi biser iz ravenskega bazena. Ti dve plavalki imata že normi za posamične nastope, a zdaj bosta lahko nastopili tudi v štafeti.

»Zelo sem si želela, da bi šli na OI še dve slovenski tekmovalki, posebej sem vesela za Tjašo, ki je iz mojega kluba,« je poudarila Klinarjeva, plavalka Gorenjske banke Radovljice, pred katero so zdaj že četrte igre: »Vedno je bolje, če je ekipa večja. Meni pa so lepi nastopi v Kranju vrnili samozavest in voljo za delo v prihajajočih dveh mesecih.« Za še več veselja je izostal vizum srebrnega slovenskega junaka z zadnjega evropskega prvenstva pred dnevi v Londonu, Petra Johna Stevensa. Norme na 100 m prsno ni dosegel, tako da bo v tej disciplini reprezentančne barve na OI branil le damir Dugonjić. Korošca smo v kranjskih štirih dneh pogrešali, a s trenerjem Matijo Medveškom sta se odločila za umirjeni trening na domačih Ravnah.

Novi obraz med slovenskimi olimpijci je Anže Tavčar. Član PK Ljubljana med domačimi ljubitelji športna ni prav pretirano znan, saj večino sezone kot študent v ZDA preživi onstran Atlantika, tudi napada na olimpijsko normo pred zadnjim odhodom na EP javno ni omenjal: »Res tega nisem prav pretirano razglašal, a poznal sem svoj cilj in verjel vanj.«

Prvenstvo je pokvaril neljub dogodek v noči s sobote na nedeljo, ko je prostore Triglava obiskal nepridiprav in klub oškodoval za denarni znesek, zlasti štartnine tega prvenstva. Sezona se zdaj nadaljuje, potnikom za Rio de Janeiro misli uhajajo k olimpijskih pripravam, pred nekaterimi so višinske priprave. Naslednja predstavitev smetane slovenskega plavanja v domači vodi bo sredi julija na tradicionalnem radovljiškem mitingu.