Z najmočnejšo zasedbo Slovenija

Atletika: v soboto v Velenju ekipno balkansko tekmovanje.

Objavljeno
24. september 2015 21.44
Balkanation atletika - Primož Kozmus 20.septembra 2014
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Potem ko se ekipno balkansko tekmovanje (Balkanation) ob lanski premieri ni izkazalo za strel v polno, ga bo Slovenija v soboto gostila še drugič zapored, tokrat ne v Ljubljani, ampak v Velenju. Tako kot lani je tudi tokrat zares tekmo vzela le domača reprezentanca, ki bo nastopila v popolni zasedbi, tudi z vsemi udeleženci avgustovskega SP.

Četudi je prostora za osem reprezentanc, bo v Velenju nastopilo le šest ekip, ob Sloveniji še Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Romunija in Turčija, medtem ko bo Armenijo (ki je tudi članica balkanske atletske zveze) zastopal le tekač na 100 metrov. Srbija in Makedonija sta nastop odpovedali zaradi poškodb. Prvo ime tekmovanja bo vsekakor Amel Tuka, ki je na nedavnem svetovnem prvenstvu v Pekingu BiH na 800 metrov pritekel bronasto kolajno, na Kitajskem se je med dobitnike odličij vpisala tudi Hrvaška, a ne Sandre Perković (disk) ne Blanke Vlašić (skok v višino) ne bo v Velenje. Njunih disciplin ni na sporedu, četudi bi bili, pa skoraj gotovo ne bi nastopili, Vlašićeva je že tako ali tako začela odpravljati zdravstvene težave, termin pa je za nameček vse prej kot posrečen, saj je sezona načeloma končana.

Slovenija bo nastopila z zelo močno zasedbo (atlete veže tudi pogodba), saj bodo tekmovali vsi udeleženci SP, torej Maja Mihalinec (100 m), Sabina Veit (200 m), Maruša Mišmaš (800 m), Tina Šutej (palica), Martina Ratej (kopje), Luka Janežič (400 m), Žan Rudolf (800 m) in Robert Renner (palica). Ob njih pa še Anita Horvat (400 m), Sonja Roman (1500 m), Maja Bedrač (daljina), Ina Rojnik, Jerneja Smonkar in Aneja Simončič (štafeta) ter Gregor Kokalovič (100 m), Jan Žumer (200 m), Mitja Krevs (1500 m), Žan Frelih (daljina) in Matija Kranjc (kopje). »Glede na prijave lahko računamo na zmago,« napoveduje direktor slovenske atletske zveze Luka Steiner ter pojasnjuje, da je discipline – tudi na podlagi lanskih izkušenj – izbralo ožje vodstvo. Ob tem je Steiner priznal, da bo treba v prihodnje rešiti kar nekaj vprašanj (tudi glede termina), če želijo, da tekmovanje preživi. Prvotna ideja je bila, da bi vzniknilo in zraslo v Sloveniji, nato pa bi krožilo po članicah balkanske zveze. Steiner se nadeja, da bi se to kroženje začelo že prihodnje leto, a vprašanje je, kaj se bo zares zgodilo.

Lani je Slovenija seveda prepričljivo zmagala (pred Hrvaško in Turčijo), maksimalno število točk sta ji s 1. mestoma zagotovila tudi Marina Tomić in Primož Kozmus. Slednja bosta letos v drugačni vlogi, saj sta zaradi poškodb izpustila sezono (Tomićeva je v zimski nastopala), tokrat bosta kapetana, motivatorja. »Ekipne tekme so najlepše, ker jih je zelo malo. Slovenija bo vsekakor favorit. Smo majhni, a v majhnih stekleničkah je strup, veseli pa me tudi, da bo tekma v Velenju, ki je zelo atletsko mesto,« je dejal Kozmus, ki naj bi o svoji atletski prihodnosti spregovoril prihodnji mesec.


Tekmovanje se bo na štadionu Ob jezeru začelo ob 17. uri.