Z Nemci si izmenjujejo žogico glede vloge favorita

Odbojka: slovenskem taboru upajo, da zaključni turnir svetovne serije v Frankfurtu ne bo zadnje dejanje pod taktirko Andree Gianija.

Objavljeno
30. junij 2016 16.54
6 Mitja Gasparini, 11 Danijel Koncilja, 5 Alen Šket (SLO), (CRO), 18.7.2015, Maribor
Janez Porenta
Janez Porenta

Ljubljana – Jutri zvečer bo znano, ali se je slovenskim odbojkarjem glavni cilj v krstnem nastopu v svetovni ligi, preboj stopničko višje, torej v drugi kakovostni razred, posrečil ali ne. Za uresničitev v Frankfurtu potrebujejo dve zmagi: danes nad polfinalnimi tekmeci Grki, jutri proti boljšemu iz drugega polfinalnega para med Nemci in senzacionalnimi Tajvanci.

Športna javnost v finalu pričakuje Slovence in Nemce. V obeh taborih si, ko je govor o favoritu, izmenjujejo žogico. Belgijski strokovnjak na klopi gostiteljev Vital Heynen, ki je lani pozornost svetovne javnosti požel z nenavadnimi asketskimi pripravami v divjini, vlogo prepušča Slovencem (»Ključ do polfinalne zmage bo v servisu, v finalu pa bo favorit Slovenija, čeravno je v eni tekmi možno vse.«), njegov italijanski kolega na klopi evropskih podprvakov Andrea Giani pa Nemcem: »Nismo prvi favoriti, po mojem mnenju so to gostitelji, ki sodijo med deset najboljših svetovnih reprezentanc. Želimo zmagati v obeh dvobojih, se pa zavedamo, da ne bo lahek zalogaj.«

Nemci, ki so imeli kot gostitelji vstopnico za zaključni turnir že predčasno v žepu, so se v skupinskem delu igrali in eksperimentirali z drugo, celo tretjo postavo, iz katere ne bo ta konec tedna v ognju bržčas nikogar. Heynen ne bo računal na pomoč dveh vodilnih zvezdnikov, eksplozivnega korektorja Georga Grozerja, ki je slekel majico z državnim grbom, in sprejemalca Denisa Kaliberde, ki si je vzel prosto poletje. A Gianijevi izbranci so lahko na grški izkušnji občutili na lastni koži, da tekmec brez prvega zvezdnika ni nujno lažje premagljiv. Ob koncu skupinskega dela so namreč Grki brez orjaškega korektorja Mitra Đurića ugnali Slovence, odsotnost najučinkovitejšega igralca pa je njihovo igro naredila manj predvidljivo in nekoliko širšo.

»Nemci so v prvem delu lige nastopili z mlado zasedbo, ki se ni izkazala. Na domačem parketu, ki je prednost, pa pričakujemo, da bodo nastopili vsi najboljši, ki jih ima selektor na razpolago. So odlična, a ne nepremagljiva reprezentanca, ena najboljših, ki jih doslej še nismo spravili na kolena,« poudarja Giani. In res, pred našimi fanti so padli že Italijani, Poljaki, Francozi, Srbi, Bolgari, Nemci še ne. Nazadnje sta se zasedbi pomerili jeseni na zadnjem pripravljalnem turnirju pred EP v Ludwigsburgu, gostitelji tedaj niso oddali niza. Današnji tekmec na evropski lestvici zaseda 4. mesto (Slovenija deseto), na svetovni pa deveto (Slovenija 25.).

Toda za preboj v finale bo treba danes (ob 20.10) streti odpor Grkov, s katerimi imajo naši fantje še neporavnane račune. Ne le, da so jih gostitelji drugega turnirja letošnje svetovne lige odpravili v Solunu, boljši so bili tudi že v predlanskem polfinalu evropske lige, s čimer so slovensko pridruževanje svetovni eliti zamaknili za eno leto. »Na poraz v Solunu niso vplivali zunanji dejavniki, ne pritisk občinstva ne sodniške odločitve ne kakovost tekmeca, temveč izključno preveč napak v naši igri. Grki bodo tokrat ojačani z Đurićem, s katerim bodo dobili še dodatno kakovost, kar pa nas ne bo prestrašilo,« je končal slovenski selektor.