Za las so se ognili upokojitvi

Čez zimo so na Veslaški zvezi Slovenije uredili statuse trem reprezentantom.

Objavljeno
02. april 2014 01.41
Slovenija, Bohinj, 11.Avgust2011, Trening veslačev na bohinjsekm jezeru, na sliki Žiga Pirih, Gašper Fistravec in Matej Rojec. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Po(ne)srečena odločitev mednarodne veslaške zveze, da sezono odpre že v zgodnji pomladi s svetovnim pokalom na drugi celini, je že lani oskubila udeležbo, letos je bilo na otvoritvi na celini »tam doli« še manj najboljših. Ponovno so se ji izognili tudi Slovenci, pot bi odžrla prevelik del vse tanjšega proračuna, a po minuli zimi imajo vendar nekaj več razlogov za veselje.

Za nadaljnji razplet slovenske veslaške zgodbe, ki je v zadnjih dveh desetletjih prinesla slovenskemu športu nekaj najbolj veličastnih trenutkov in odličij ter enega njenih najbolj trofejnih junakov Iztoka Čopa, bo bržkone kar odločilno zdajšnje olimpijsko obdobje do Ria de Janeira 2016. A še lani je kazalo precej bolj klavrno kot letos, saj sta pred slovesom pomahala vsaj dva pomembnejša aduta vse redkejše reprezentančne flote. Matej Rojec in Gašper Fistravec sta se zaradi neurejenih socialnih statusov znašla v precepu, slednji je bil z eno nogo že pri upokojitvi, toda prek zime je prišlo do precejšnjega zasuka.

Fistravec je na podlagi sporazuma o zaposlovanju vrhunskih športnikov in trenerjev novembra le dočakal službo v slovenski vojski, Rojec naj bi se policiji pridružil že ta mesec, prav tako pa je od marca preskrbljen tudi Jernej Markovc, največji dragulj novega veslaškega rodu, ki so ga zaposlili na carini. Novice so se pri Veslaški zvezi Slovenije razveselili kot razkošnega velikonočnega darila, saj jim proračun zadnja leta stalno pada in tudi v letu 2014 ga bodo zaradi manjšega prispevka iz državnih virov oklestili za 20 odstotkov.

V letu 2014 bo tako na prvem pravem tekmovalnem preizkusu na zagrebškem Jarunu 12. in 13. t.m. – konec meseca bo sledila še tradicionalna prvomajska regata – z urejenimi statusi zaveslalo pet veslačev, torej ogrodje članske reprezentance, na čelu katere ostaja Luka Špik. Po z zdravstvenimi težavami zaznamovanem letu 2013 mu je bila zima naklonjena, priprave je opravil v celoti in izkoristil tudi možnost treninga z nizozemsko reprezentanco. V Sevilli so februarja skupaj prebili 14 dni, pri čemer je imel dobro primerjavo v Roelu Braasu, petem skifistu lanskega svetovnega prvenstva, na katerem je moral Špik zaradi zdravstvenih težav predčasno prekiniti nastope. Je pa v večji zagati njegov brat Jan, standardni član dvojnega četverca, čigar hernia, ki se je pokazala v času lanskega finala v Luzernu, je očitno precej bolj zapletena, kot je sprva kazalo. Mlajši od bratov Špik sicer trenira, a po prilagojenem oziroma kar precej omejenem programu, in za zdaj vse kaže, da bo moral izpustiti letošnjo tekmovalno sezono.