Za mnoge junak, za nekatere izdajalec

Boksar Vitalij Kličko z veliko večino zmagal na volitvah za župana Kijeva.

Objavljeno
02. junij 2014 11.33
UKRAINE-CRISIS/
 Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Potem ko je Vitalij Kličko v letih 2006 in 2008 na volitvah za kijevskega župana dvakrat potegnil krajšo, je v tretjem poskusu slavil prepričljivo zmago, saj je prejšnjo nedeljo prejel absolutno večino glasov (kar 57,4 odstotka). Podobno zanesljivo je z nasprotniki opravil tudi novi ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

»To so bile najpomembnejše volitve doslej v neodvisni Ukrajini, zdaj pa moramo čim prej zavihati rokave in začeti uresničevati reforme, ki nas čakajo predvsem na področju infrastrukture, stanovanjske dejavnosti, zdravstva in izobraževanja,« je poudaril Kličko in prve spremembe napovedal takoj po volilni zmagi. »Zelo sem hvaležen aktivistom Majdana za vse, kar s(m)o storili, sedaj pa jih pozivam, da umaknejo barikade,« je nekdanji boksarski šampion v težki kategoriji začel s »čiščenjem« cest in ulic v Kijevu.

Ob tem je treba pripisati, da je vloga župana za zdaj še bolj reprezentantivna, kajti vse pomembne odločitve sprejema predsednik mestnega sveta, ki ga imenuje prvi mož države. Vendar pa poznavalci razmer ne izključujejo, da bo dal Porošenko svojemu zaupniku Kličku vendarle večja pooblastila. Navsezadnje mu je »dr. Jekleno kladivo«, kakor se je med boksarsko kariero glasil njegov vzdevek, »prepustil« vlogo predsednika oziroma se ji je odpovedal, ko je uvidel, da v tej konkurenci najverjetneje ne bi imel možnosti.

Še pozimi je bil trdno odločen, da se bo potegoval za položaj prvega moža v državi. Ko so se Ukrajinci podali na ulice, da bi prejšnjega predsednika Viktorja Janukoviča vrgli z oblasti, se jim je pridružil tudi sam. Na Majdanu, kijevskem Trgu neodvisnosti, je imel govore in se redno pojavljal v prvih »bojnih« vrstah. Čeprav je že sklenil športno pot, med katero je nanizal 45 zmag (41 z nokavtom) in doživel le dva poraza, se je znova dan za dnem vzpenjal v »ring« in se skupaj z demonstranti boril za zahodno usmerjeno Ukrajino.

Zatem je napočil čas diplomacije. Po krvavih bitkah na cestah so opozicijski politiki s Kličkom na čelu konec februarja sklenili dogovor z Janukovičem, da bodo oblikovali prehodno vlado in sklicali predčasne predsedniške volitve. Za mnoge je bil to uspeh, korak v nov začetek in pravo smer, določen del upornikov pa je imel bivšega svetovnega prvaka po različicah WBO in WBC za izdajalca, ker je segel v roke padlemu vladarju.

V tistem trenutku so se pojavili novi-stari politični igralci; v prvi vrsti nekdanja premierka Julija Timošenko in Porošenko. Boksarski šampion je moral spoznati, da se zna sicer odlično boriti, politično obrt pa bolje obvladajo drugi. Zato je konec marca umaknil svojo kandidaturo za prvega moža Ukrajine in začel podpirati »čokoladnega kralja«, ki je bil po anketah tedaj že v precejšnji prednosti.

Kakor ocenjujejo analitiki, so Kličku več kot očitno primanjkovale politične izkušnje, da bi svojo domovino popeljal iz globoke krize, nekateri so mu očitali celo pomanjkanje poguma, saj je »poniknil« v trenutku, ko so se začeli odnosi z Rusijo zelo zaostrovati. A jih ni malo, ki menijo, da je ravnal pravilno, ko si je premislil, češ da bi si – če bi se potegoval za predsedniški položaj – zaradi podobnih pogledov s Porošenkom »kradla« glasove in bi se lahko potem ob črnem scenariju zgodilo, da bi oba ostala praznih rok.

Vitalijeva nova politična kariera, zaradi katere je navsezadnje svoje boksarske rokavice tudi obesil na klin, se je začela na Majdanu, na katerem v šotorih še vedno vztrajajo nekateri demonstranti, medtem ko barikade iz bodečih žic, desk, gum in skal ovirajo glavno cesto. Potem ko so Kijevčani z večino izvolili za novega župana, je upornike pozval, da se umaknejo in pospravijo za seboj. »Majdan je dosegel svoj cilj, saj smo diktatorja vrgli z oblasti. Imamo novega predsednika, ljudje pa se želijo kar najhitreje vrniti v normalno življenje,« je omenil 42-letni Ukrajinec, ki si želi iz Kijeva narediti evropsko velemesto.

»Ljudje so se podali na ulice zaradi želje po pravičnem sistemu, vse pa izhaja iz metropole, ki mora biti zgled preostalim mestom,« je poudaril ukrajinski nacionalni heroj, pri čemer je imel v mislih zlasti spopade med vladnimi silami in proruskimi separatisti na vzhodu države. Kajpak je tudi njegova velika želja, da bi se razmere čim prej umirile, tako da novoizvoljeno oblast čaka ogromno dela.

Toda Kličko & Co. nimajo na voljo prav veliko časa, naslednje (redne) volitve v Ukrajini bodo že konec oktobra prihodnje leto. »Če s svojo ekipo v 500 dneh ne bom uresničil zastavljenih nalog in ciljev, bom izgubil ves svoj ugled, česar pa seveda nočem,« se zaveda novi župan Kijeva, ki obljublja, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bodo volivci ohranili zaupanje do njega ...