Za otroke so asi takoj našli čas

Legende v Tivoliju: v torek Zahovićevi proti Smodiševim.

Objavljeno
02. junij 2015 19.14
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Ko so ob lanskem košarkarskem All Starsu v dvorani Stožice košarkarske in nogometne legende požele celo večjo pozornost kot tekma najboljših igralcev DP, je dobil nekdanji slovenski reprezentant Slavko Kotnik še bolj plemenito zamisel. Slabega pol leta pozneje bodo številna slovita imena obeh najbolj priljubljenih športov v Sloveniji vnovič združila moči, tokrat za pomoč otrokom v socialni stiski.

Redke so namreč priložnosti, ko je moč skupaj videti mnoge slovenske žogobrce, ki so pred poldrugim desetletjem obeležili zlato obdobje slovenskega nogometa s premierno uvrstitvijo na EP in SP, ali pa košarkarje, ki se ponašajo z evropskimi klubskimi lovorikami. Kotnik priznava, da je pri trkanju na vrata velikih imen slovenskega športa naletel zgolj na podporo. Devetega junija se bo tako v dvorani Tivoli in pred njo zbralo 28 velikanov slovenskega športa, v pisanem naboru pa bodo tudi boksarski šampion Dejan Zavec, skakalni šampion Primož Peterka, pa Primož Kozmus, eden redkih med njimi, ki se še ni podal v tekmovalni pokoj.

»Zagotovo nismo zbrali vseh, ki so krojili slovensko športno zgodovino, mnoge pa, tudi Zlatko Zahović je brez oklevanja pristal,« je razkril Kotnik, ki je včeraj v šaljivem vzdušju z Matjažem Smodišem tekmoval, kdo bo izbral bolj pisano in udarno zasedbo za osrednji dogodek dneva, košarkarsko tekmo, ki se bo ob komentatorski spremljavi Tomaža Lajevca in Andreja Stareta ob 18. uri začela v dvorani Tivoli. A pod Šišenskim hribom bo živahno že veliko prej in se bo na zunanjem igrišču v Tivoliju začelo že ob 15. uri, za šaljivi del prireditve bo skrbel Tone Fornezzi Tof, za ravnovesje telesnih naporov pa fizioterapevt Daso Šercer, pod čigar rokami so se zamenjali številni rodovi košarkarjev Uniona Olimpije in je zagotovo zakladnica raznih zgod in prigod iz tivolskih hodnikov.

Večino dohodka bodo namenili otrokom mladinskega centra Malči Belič, športno društvo Olimpiki pa bo z delom obnovilo tudi igrišče ob Vojkovi cesti, na katerem naj bi otroci v prihodnje razvijali športne potenciale. »Gre za iskreno zgodbo. Vsi smo bili profesionalci in naša naloga je, da poskrbimo tudi za prihodnje rodove,« je pri tem poudaril Smodiš, eden največjih slovenskih košarkarjev, večkratni evropski prvak, ki bo ob tej priložnosti po dolgem času spet prijel košarkarsko žogo v roke. Moštvo Zlatka Zahovića: Slavko Kotnik, Dejan Zavec, Jasmin Čuturič, Rene Mlekuž, Sani Bečirovič, Dušan Hauptman, Veljko Petranovič, Roman Horvat, Darko Mirt, Mile Ačimovič, Mladen Rudonja, Marino Galič, Gregor Židan; moštvo Matjaža Smodiša: Primož Kozmus, Tomaž Vnuk, Primož Peterka, Rašo Nesterović, Boris Gorenc, Goran Jagodnik, Slavko Duščak, Ivica Jurković, Sebastjan Cimerotič, Saša Udovič, Ermin Šiljak, Matjaž Kek, Miran Pavlin.