Za predsedniški položaj se poteguje tudi Zavec

Boks: bodo v ponedeljek izvolili novo vodstvo BZS in tvegali svojo izključitev iz AIBA?

Objavljeno
14. junij 2014 10.42
Tiskovna konferenca Dejana Zavca v Ljubljani, 11. december 2013
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Boksarska zveza Slovenije (BZS) oziroma ljudje, ki jo vodijo, se gibljejo v nevarnih vodah. Potem ko je moral Rudolf Pavlin na zahtevo svetovne zveze (AIBA) zaradi dveh nastopov v mešanih borilnih športih (MMA) pred kratkim odstopiti s položaja prvega moža BZS, se zapleta pri izbiri novega predsednika naše krovne boksarske organizacije.

Čeprav so dali odgovorni pri AIBA naši zvezi na voljo tri mesece (do 20. avgusta), da poišče novega prvega moža, so odgovorni pri BZS pohiteli in na seji izvršnega odbora, na kateri je Pavlin podal svoj odstop, določili, da se morajo kandidati prijaviti do prejšnjega torka. Ker še v ponedeljek sredi dneva na sedež krovne boksarske organizacije ni prispela nobena kandidatura, so rok za oddajo obrazcev podaljšali do 16. t. m, in sicer do 12. ure.

Za isti dan (ob 18. uri v Slovenski Bistrici) so člani nadzornega odbora že sklicali sejo izredne skupščine, na kateri naj bi izvolili nove organe v BZS. Če jih bodo, bodo ravnali v nasprotju z navodili pristojnih pri AIBA, ki so izrecno zahtevali, da jim iz naše zveze pošljejo imena kandidatov, ki jih želijo najprej preveriti. In šele v primeru, da glede njih ne bodo imeli nobenih pripomb, bodo prižgali zeleno luč za volitve, na katere utegnejo poslati celo svojega opazovalca.

Iz zaupnih virov smo izvedeli, da je medtem ob Vladu Čurinu, ki se je za predsedniški položaj potegoval že pred dobrima dvema letoma, ko je bil edini Pavlinov tekmec, kandidaturo vložil tudi najboljši slovenski boksar Dejan Zavec. Toda veliko vprašanje je, ali bi mu pri AIBA dovolili opravljati to vlogo. Nobena skrivnost namreč ni, da je svetovna zveza nekdaj amaterskega, zdaj pa olimpijskega boksa, prav alergična na profesionalce.

Z vodilnimi možmi pri AIBA pa se nikakor ne gre šaliti, kar so imeli v nekaterih državah že priložnost spoznati. Tako so zaradi zapletov okrog volitev pred časom iz krovne organizacije že izključili idijsko zvezo, Norvežane so izločili, ker so na državnem prvenstvu boksali z zaščitnimi čeladami, ki niso več dovoljene, Švede pa zato, ker so eni od mladink dovolili boksati med članicami in je doživela hud nokavt. Ali bodo usodo izzivali tudi pri BZS?