Za ruski uvod najvišji oceni Anji in Gaji

16. SP v plavanju: tudi slovenski selektor Miha Potočnik razočaran nad Dugonjićevo premiero, a ne dvomi o zasuku.

Objavljeno
03. avgust 2015 15.47
Odpto DP Slovenije. Plavalka Anja Klinar. V Kranju 6.6.2015
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec

Kazan – Tako kot pri vseh članih spremljevalnega štaba slovenske plavalne reprezentance se je tudi pri selektorju Mihi Potočniku po dveh dneh prvenstva dobra volja prepletala s slabo. Kajpak se je tekmovanje komaj dobro začelo, danes bo pod drobnogledom novi štart Damirja Dugonjića, prav nad Koroščevim uvodom pa selektor nikakor ni bil navdušen.

Strokovnjak iz radovljiškega kluba, ki pripada športni šoli trdega dela – podobno kot tudi Dugonjićev trener Matija Medvešek –, ob neuspehih noče iskati izgovorov. Ko pa kdo med reprezentanti potrdi pričakovanja ali pa jih celo preseže, ne pozabi na pohvalo. »Res bi za začetek podčrtal 10. mesto Anje Klinar. Žal je ni bilo med finalistkami na 400 m prosto, toda na uvodni tekmi je potrdila res dobro pripravljenost, o kateri je dvomila celo nekaj dni pred štartom. Na prizorišču sem jo poskusil pomiriti, res je bila ta njena zadržanost v pričakovanjih nepotrebna, v vodi je nato potrdila svojo moč,« je poudaril selektor in obenem tudi trener naše vodilne reprezentantke, ki še nikdar ni dosegla tako visoke uvrstitve na svetovnih prvenstvih kot ob nedeljski premieri v Kazanu. Na velikih tekmovanjih pa je navzoča že več kot desetletje.

A potem ko ni skrival dobre volje ob premieri 27-letne Gorenjke, pred katero bodo prihodnje leto že četrte olimpijske igre, se je hitro namrščil ob uvodni beri tudi na tem prvenstvu vodilnega aduta slovenskega plavanja Dugonjića. »Že zgolj primerjava med njegovim dosežkom glede uvrstitve na prejšnjem šampionatu in zdaj je dovolj zgovorna – v Barceloni je bil na 100 m prsno 4., zdaj pa 17. Padec je torej očiten, a sodeč po vsem videnem v tej sezoni niti ne presenetljiv. Njegovo plavanje s časom 1:00,36 v tem kazanskem predtekmovanju ni bilo slabo, a pravzaprav je to njegov letošnji edini spodoben nastop v tej disciplini, kar je za plavalca s priborjeno olimpijsko normo vendarle premalo.«

Je pa selektor podobno kot tudi drugi v slovenskem taboru prepričan o možnosti zasuka v današnji tekmi na 50 m prsno: »Prepričan sem o njegovi hitrosti, verjamem, da je tu ne glede na spodletelo premiero sposoben doseči vrhunsko uvrstitev.«

Poleg Dugonjića iz Fužinarjevega tabora, nesporno v zadnjih letih izjemne valilnice obetavnih plavalcev, kar je potrdil tudi zadnji športni festival evropske mladine v Gruziji, na svetovnem prvenstvu nastopata še Gaja Natlačen in Tjaša Oder. »Prvi tako kot Anji Klinar Gaji pripada visoka ocena za uvodno predstavo. Prav ti dve plavalki sta me za zdaj najbolj razveselili,« je bil jasen selektor, ki ga spodleteli štart Odrove – z lanskim dosežkom z EP v Berlinu bi bila tukaj včeraj finalistka – niti ni presenetil. O njeni slabši pripravljenosti že ob vrnitvi iz ZDA ni bilo nikakršnih dvomov, niti zanjo niti za stroko.

»Pred nami je še živahno dogajanje na tem prvenstvu, seveda bomo še naprej neučakano spremljali naše nastope, pri katerih pa je treba ostati tudi na realnih tleh,« je še poudaril prvi mož stroke pri slovenski plavalni reprezentanci in se ozrl k težavam, kakršnih pri tekmecih ne poznajo: »Ko se pogovarjam s trenerji od drugod, jim zavidam, da lahko brez zapletov izvedejo pripravljalne programe. Pa ne gre le za avstralsko ali ameriško vrsto. Tudi v naši avstrijski soseščini se jim ne zatika glede denarja za priprave in vso logistiko. Pri nas pa si nikdar nismo na jasnem, koliko plavalcev in spremljevalcev z različnih področij se bo lahko udeležilo posebnih višinskih taborov.« Zgodba nikakor ni nova, je pa v pričakovanju olimpijskega poletja seveda moteča.