Za slovensko trojico so olimpijske sanje zelo žive

Najboljše slovenske golfistke Ana Belac, Katja Pogačar in Pia Babnik želijo na olimpijske igre v Pariz.
Fotografija: Aleš Babnik je optimist glede možnosti slovenskih igralk za nastop na letošnjih olimpijskih igrah. Foto Blaž Samec
Odpri galerijo
Aleš Babnik je optimist glede možnosti slovenskih igralk za nastop na letošnjih olimpijskih igrah. Foto Blaž Samec

Privrženci golfa z velikim zanimanjem spremljajo slovenske poklicne igralke Katjo Pogačar, Ano Belac in Pio Babnik. Na začetku sezone v evropski seriji (LET) so v Keniji, Savdski Arabiji, Maroku, ZDA in Avstraliji dosegale zelo obetavne rezultate, ta vikend bo slovenske barve v Južni Afriki zastopala zgolj Katja Pogačar.

»V zadnjih dneh sem okrevala po gripi, vsak dan se počutim bolje. Dobila sem odličnega caddieja, kar mi bo v veliko pomoč, sploh zdaj, ko še nisem najbolje fizično pripravljena. V Johannesburgu sem sicer pričakovala toplejše vreme, a naj bi se v prihodnjih dneh izboljšalo. Moja igra je solidna, veselim se četrtkovega štarta,« je sporočila Katja Pogačar.

Katja Pogačar se je letos vrnila v evropsko serijo. Foto Jože Suhadolnik
Katja Pogačar se je letos vrnila v evropsko serijo. Foto Jože Suhadolnik

Ana Belac trenutno daje prednost tekmovanju Epson Tour na ameriških tleh; naslednji konec tedna bo igrala v Kaliforniji. Pia Babnik mora po lanski krizi zaradi poškodbe še izboljšati položaj na lestvici, da bi imela avtomatsko pravico do nastopa na turnirjih LET.

Ana Belac ob evropski seriji tekmuje tudi na ameriškem Epson Touru. Foto Aleš Fevžer
Ana Belac ob evropski seriji tekmuje tudi na ameriškem Epson Touru. Foto Aleš Fevžer

»To, kar se je zgodilo Piji, se dogaja mnogim igralkam. Pomoč smo iskali tudi pri tujih strokovnjakih, prav vsi so nam povedali, da mnoge igralke pridejo k njim popravljat tehniko šele takrat, ko se znajdejo v tako imenovani črni luknji in ne najdejo izhoda iz krize,« pojasnjuje Aleš Babnik, Pijin oče in trener, ki je dodatno osvetlil položaj 20-letne Ljubljančanke: »Kar se tiče tehnike udarca smo takoj vedeli, kaj je treba spremeniti. Zaradi telesnih razlogov to ni šlo čez noč, potrebovali smo več mesecev. To je del odraščanja, mnoge njene vrstnice v golfu so prav tako že šle skozi to, nekatere pa še iščejo rešitve. Vse se ne vrnejo na prejšnjo ali višjo raven igranja. Tu se pokaže, koliko je kdo vztrajen, Pia pa je gotovo med najbolj vztrajnimi, to je letos že dokazala. Zdaj potrebuje en dober tekmovalni vikend in bo spet v vrhu. Letos je odigrala sedem ali osem turnirjev, morda je imela vse skupaj tri ali štiri slabše dneve.«

Pia Babnik si prizadeva za vrnitev na visoka mesta na svetovni lestvici. Foto Leon Vidic
Pia Babnik si prizadeva za vrnitev na visoka mesta na svetovni lestvici. Foto Leon Vidic

Konec junija bolj jasna slika

Po dveh turnirjih v Južni Afriki in vikendu v Južni Koreji se bo turneja sredi maja preselila na evropska tla, kjer se bo olimpijka iz Tokia leta 2021 (zasedla je 34. mesto) po pričakovanjih lažje uvrstila na turnirje.

»Pia je že pridobila samozavest, izboljšala je tudi telesno pripravljenost in hitrost udarca. Ko se bo vse sestavilo, lahko doseže rezultate, ki bi ji zagotovili nastop tudi na olimpijskih igrah v Parizu. V golfu lahko hitro pride do preobrata. Naj vas spomnim: mesec dni pred zadnjimi igrami Pia ni bila niti med rezervami za nastop v Tokiu, potem pa je zmagala v Franciji in se neposredno uvrstila na olimpijski turnir. Lepe možnosti za nastop v Parizu imata Ana in Katja. Počakati moramo do turnirja evropske serije na Češkem konec junija, ko se bo osvežilo točkovanje za seznam udeleženk OI. Takrat bo vse precej bolj jasno,« napoveduje Aleš Babnik.

Preberite še:

Komentarji: