Za uvod na Kitajskem peto in šesto mesto

Slovenska športna plezalca Mina Markovič in Domen Škofic sta dobro odprla sezono v težavnostnem plezanju.

Objavljeno
22. junij 2014 07.25
Posodobljeno
22. junij 2014 07.25
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Šanghaj - Športna plezalca Mina Markovič in Domen Škofic sta spodbudno začela novo sezono svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Na uvodni tekmi v kitajskem Haiyangu sta se namreč oba uvrstila v finale, Markovičeva z drugim izidom polfinala, Škofic pa s tretjim. V finalnih nastopih sicer nista imela sreče in obstala brez stopničk na petem in šestem mestu.

Markovičeva si je v kvalifikacijah s še desetimi tekmovalkami delila prvo mesto, potem ko je obe uvodni smeri suvereno preplezala do vrha, v polfinalu pa je bila druga skupaj s tekmovalkama iz Avstrije in Nizozemske, ki sta kasneje stopili na stopničke, nato pa so se v finalu zvrstile napake in stopničke so splavale po vodi.

»V polfinalu so stvari še približno šle nekako po načrtih. Smer sem prav prebrala in v redu odplezala. Sicer sem imela nato nekaj smole, ker sem zgrešila oprimek, kljub temu je bilo dovolj za naprej. V finalu pa sem v zelo previsnem delu napačno prebrala zaporedje in tudi v sami smeri zelo improvizirala ter na koncu izbrala eno od težjih kombinacij, če ne celo daleč najtežjo, ki mi jo je na koncu sicer uspelo rešiti, vseeno pa mi je vse skupaj pobralo preveč moči, da bi lahko nadaljevala boj za najvišja mesta. Rezultatsko gledano nisem zadovoljna, vseeno pa mislim, da sem dobila potrditev, da, če si lahko privoščim takšno ogromno napako in sem vseeno lahko zelo blizu, je z mojo pripravljenostjo vse v redu,« je dejala Markovičeva.

Škofic je po veliki napaki, padel je že po nekaj gibih po startu, upe po prvih stopničkah na tekmah svetovnega pokala končal na šestem mestu: »V bistvu sem z rezultatom zadovoljen, s samim plezanjem v finalu pa definitivno ne. Postavljavci so stvari precej zapletli prav na začetku. Ne vem, če je bilo že kdaj tako težko že v samem startu. Tudi tisti, ki so prišli čez, so imeli precej sreče, da jim je sploh uspelo. Zadovoljen sem z dobrim plezanjem v polfinalu, vidim, da forma je, naslednjič, ko bo še malo sreče zraven, se bodo stvari odvile tako, kot je treba.«

Finale najboljše osmerice se je odvil po željah najboljše težavnostne plezalke minule sezone Južnokorejke Džain Kim, pri moških je zmagal Avstrijec Jakob Schubert.

Svetovni pokal se bo ob koncu prihodnjega tedna nadaljeval s tekmo v balvanih v francoskem Lavalu, naslednja tekma v težavnosti pa bo 11. in 12. julija v Chamonixu.