Začetek bo slabši, kot je vajen

Atletika: Primož Kozmus sezono odpira v soboto na mitingu v Slovenski Bistrici.

Objavljeno
21. maj 2014 21.47
Primož Kozmus,Slovenska Bistrica Slovenija 25.05.2013
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Že kar tradicionalno bo Primož Kozmus sezono odprl na mitingu v Slovenski Bistrici, a tokrat se za nastop ne bi odločil, če ne bi šlo za domačo tekmo, za prijatelje, za popularizacijo njegove panoge v Sloveniji. Naš najboljši atlet je imel namreč v pripravljalnem obdobju toliko preglavic, da forma ta čas nikakor ni na želeni ravni.

Potem ko se lanska sezona ni razpletla povsem po njegovih željah, saj na svetovnem prvenstvu v Moskvi ni osvojil kolajne in ni pokazal vsega, kar zna, se je Brežičan nove lotil po ustaljenem ritmu, brez sprememb v ekipi, torej s Primožem Četrtičem. Tudi »drugi dom« je ostal isti, Medulin, kjer je šlo sprva vse po načrtih, januarja je njegovo kladivo že letelo okoli 74 metrov. »Nato pa so prišle težave s hrbtno mišico, kar me je vedno znova vračalo korak nazaj. Za nameček sem še zbolel in se deset dni zdravil z antibiotiki, a zdaj se počutim dobro, poškodba je tudi odpravljena, sem pa šele prejšnji teden začel zadnji cikel priprav, zato bo tudi prišlo do zamika forme,« je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil Kozmus ter izpostavil nekatere etapne cilje: konec junija met prek 76 metrov na evropskem ekipnem prvenstvu 1. lige v Talinu (tu se tudi nadeja obstanku Slovenije na tej ravni tekmovanja), na državnem prvenstvu v Celju, ki bo generalka za evropsko prvenstvo, pa bo kladivo »moralo« leteti prek 79 metrov.

Za začetek pa nekdanji olimpijski in svetovni prvak ostaja skromen, nikogar pač ne želi slepiti, da bo sobotno tekmo pričakal vrhunsko pripravljen. »Glede na vse, kar se je dogajalo, bom začel tekmovati precej zgodaj in če ne bi bil miting doma, bi prvič nastopil šele v Talinu. Iz Slovenske Bistrice je prišlo vabilo in zdi se mi prav, da se odzovem. Rezultat bo gotovo slabši, kot smo bili vajeni doslej, a nenazadnje ne gre vedno samo za to, tokrat sta bolj v ospredju kolegialnost in popularizacija atletike,« pravi Kozmus, ki je lani v Sl. Bistrici kladivo vrgel 78,75 m, tokrat je načrt met prek 70 metrov.

Enega najboljših slovenskih športnikov v zgodovini bo sicer moč doma letos gledati štirikrat, poleg Sl. Bistrice so v njegovem koledarju še največji domači miting v Velenju (1. julij), državno prvenstvo (3. avgust) in premierno ekipno tekmovanje balkanske zveze balkanation (20. september), ki ga bo gostila Ljubljana. »Velenje bo seveda osrednja domača tekma, lep atletski praznik, pogoj za to pa bo, da se dovolj dobro pripravim, da bom konkurenčen. To bo dober preizkus in upam, da bo zasedba čim boljša in se bom z največjimi tekmeci pomerili neposredno,« si želi 34-letnik, ki med Evropejci največ v tej sezoni pričakuje od dveh znanih obrazov, svetovnega prvaka Pawla Fajdeka in dolgoletnega tekmeca, olimpijskega prvaka ter svetovnega podprvaka Krisztiana Parsa. Letos je za zdaj najdlje vrgel Egipčan Mostafa Al-Gamel (81,59), a osredotočenost bo tokrat pač večja na evropske tekmece, saj sezona vrhunec prinaša z evropskim prvenstvom v Zürichu. Torej tekmovanjem, na katerem Kozmus še nima kolajne – najvišja uvrstitev je 6. mesto – in za katerega načrtuje, da bi njegovo kladivo spet poletelo prek 80 metrov, pri čemer je po vrnitvi na tekmovališča zgolj enkrat, v Zagrebu 2011.

»Prvi del sezone bo sicer slabši, kot sem pričakoval pred dvema, tremi meseci, a cilji ostajajo visoki. Če bom izpolnjeval etapne, potem bom seveda na EP štartal na kolajno. Ko si enkrat šampion, popolno zadovoljstvo prinaša zgolj zlata, a se bom veselil vsake. Če je ne bo, pa bomo sezono ocenili za slabšo in šli naprej,« še pravi Kozmus, za katerega bo Zürich ena zadnjih priložnosti ali pa kar zadnja za kolajno na EP, hkrati pa eden od korakov h končnemu cilju, še enemu naslovu olimpijskega prvaka.