Zadovoljstvo z malce grenkega priokusa

Slovenski atlet Luka Janežič na mitingu diamantne lige v Stockholmu v teku na 400 m četrti.

Objavljeno
19. junij 2017 02.40
Saša Verčič
Saša Verčič
Stockholm – Zadovoljen, a vendarle z nekoliko grenkega priokusa je prvi letošnji nastop na mitingu diamantne lige v Stockholmu končal Luka Janežič. V teku na 400 metrov je osvojil 4. mesto, prvi dve sta bili nedosegljivi, saj sta Steven Gardiner in Baboloki Thebe tekla pod 45 sekundami, je pa bilo dosegljivo tretje. Jutri v Velenju Janežič ne bo nastopil.

Drugič je Janežič nastopil v diamantni ligi in tako kot lani v Londonu tudi tokrat v Stockholmu osvojil 4. mesto, pri čemer prejšnjič tek na 400 metrov ni štel v točkovanje diamantne lige, tokrat pač in tako je slovenski atlet vpisal svojih prvih pet točk v tem tekmovanju. Že pred štartom je bilo jasno, da sta Gardiner in Thebe razred zase, sploh prvi, saj je letos že tekel 44,26, drugim tekmovalcem – med njimi ni bilo Pavla Maslaka, saj je nastop odpovedal – pa je v veliki meri ostal boj za preostala mesta in v igri za tretjega je bil zelo resno Janežič, a ga je na koncu prehitel Kevin Borlee. »Škoda 3. mesta, res mi je malce žal, da ga nisem osvojil. Lahko bi bil na stopničkah, seveda pa vseeno nisem nezadovoljen, saj je 4. mesto zelo lepa uvrstitev,« je ocenil Janežič, ki je 400 metrov pretekel v času 45,56. Na obeh letošnjih tekmah, v Pragi in Hengelu, je bil hitrejši – 45,23 in 45,43.

»Tudi s časom sem zadovoljen, saj so bile vremenske razmere precej težavne zaradi vetra. Težko bi tekel hitreje, pomembno je, da še naprej držim stanovitnost in da ni bil čas denimo slabši od 46 sekund,« je dodal 21-letni Vodičan, vesel še ene izkušnja na takšni ravni, prav tako predstave, ki jo je pokazal, kar bi bilo lahko seveda zelo pomembno za nadaljnja vabila na najpomembnejše mitinge. »Vsekakor je zelo dobrodošla izkušnja nastop v konkurenci, v kateri tekmeci tečejo krepko pod 45 sekundami. Vesel sem, da sem dokazal, da sodim v takšno družbo. To, da sem pokazal, kar znam, je vsekakor zelo dobra popotnica,« je o stockholmskemu mitingu zaokrožil naš najboljši atlet v tej sezoni.

Zavoljo nastopa na Švedskem pa Janežiča ne bo jutri na največji domači tekmi v Velenju. Ko je dobil vabilo v Stockholm, je sprva sicer mislil, da se bo svojim navijačem predstavil na 100 metrov, ko si je natančno ogledal letalsko vozovnico, pa si je zaradi današnjega poznega prihoda domov premislil. »Tveganje za poškodbo bi bilo preveliko, zato ne bom nastopil. Že tako ali tako je zdaj, ko so se nastopi začeli nizati, malo časa za regeneracijo in trening, kaj šele, da bi odpravljal kakšne napake, preveč bi bilo, da bi tekmoval še v Velenju,« je pojasnil naš atlet, ki se tako v teku na 100 metrov ne bo pomeril s svetovnim prvakom na 400 metrov Waydom van Niekerkom, ki bo prvo ime velenjskega mitinga. Naslednji nastop Janežiča tako čaka na evropskem ekipnem prvenstvu v Tel Avivu.

V Stockholmu je nase spet opozoril Andre De Grasse, ki je na 100 metrov tekel 9,69, kar bi bil tretji čas v zgodovini, a je imel preveliko pomoč vetra. Ta je pihal v hrbet s hitrostjo kar 4,8 m/s, pod 10 sekundami je tekla peterica. »Šokiran sem bil, ko sem zagledal čas na semaforju, saj sem si želel zgolj teči pod 10 sekundami. Nisem si mislil, da sem v tako dobri formi za takšen rezultat. Tako hitro še nikdar nisem tekel in to mi močno krepi samozavest, sploh ker nisem imel občutka, da sem tako hiter. Svetovno prvenstvo bo vsekakor nekaj posebnega,« je dejal Kanadčan, ki upa, da bo na SP v Londonu pokvaril slovo Usainu Boltu.