Zapel Zdravljico, čez nekaj ur pa že veslal v Avstriji

Ob koncu svetovnega pokala na Soči še tri slovenske uvrstitve na zmagovalni oder, zmaga Nejcu Žnidarčiču.

Objavljeno
20. junij 2015 17.57
Nejc Žnidarčič,kajakaš v spustu,Ljubljana Slovenija 15.06.2013
T. V., šport
T. V., šport
Trnovo ob Soči - Bilo bi kar nerodno, če bi se s Soče nad Kobaridom vrnili brez zmage, so razmišljali slovenski spustaši na divjih vodah, štafetno palico pa zadnji dan pričakovano prepustili svojemu prvemu adutu Nejcu Žnidarčiču, ki je popravni izpit opravil z odliko. V šprintu dan prej je namreč po veliki napaki v spodnjem delu kot prvi favorit ostal celo brez zmagovalnega odra, na klasičnem spustu, zaradi nizke reke tokrat nekoliko krajšem od načrtovanega, pa je le vknjižil novo zmago v svetovnem pokalu. S tem si je pustil še nekoliko priprta vrata tudi proti morebitni skupni v sezoni, njegov uspeh pa sta vnovič dopolnila dvojec Luka Žgajnar in Peter Žnidaršič (3.) in tokrat še kanuist Blaž Cof, ki je priveslal v cilj kot drugi. Skupno so Slovenci vikend na domači reki končali s štirimi kolajnami.

Žnidarčič je že po sobotnem polomu, s katerim se je soočil brez pretiranega drame in razočaranja, napovedal lov za vrhom v dolgi preizkušnji, v kateri sicer zadnja leta res ni sodil v svetovni vrh. »Pa ne, ker ne bi bil sposoben. Pred nekaj leti sem se odločil za drug režim treningov, ki je v ospredje postavil šprint, s tem so padli tudi moji rezultati na dolgih razdaljah. A ker to ni prineslo pričakovanih sadov niti v šprintu, sem pozimi spet ubral novo pot in zdaj spet čuti, da zmorem visoko tudi v klasiki. Konec koncev pa imam v njej vendarle iz prejšnjih let že eno zmago na Soči, tudi v Tasmaniji sem bil pred leti dvakrat na vrhu,« je pojasnjeval po včerjašnjem igranju Zdravljice na osrednjem kobariškem trgu, od koder so se Slovenci odpravili na naslednjo postajo svetovnega pokala, saj se ta že danes nadaljuje v Predlitzu v Avstriji.

»Škoda mi je le zaradi skupnega seštevka, saj sem po naslovu evropskega prvaka meril na tri zmage v sezoni, ob tem še na SP in v skupnem seštevku svetovnega pokala. Ampak zdaj bom zadnji izziv težko izpolnil. Veliko bo odvisno že od jutrišnje tekme, če se komu od tekmecev nastop ponesreči, mi bodo možnosti poskočile, tedaj se bom tudi odločil, ali bom štartal tudi v ponedeljek ali se bom raje odpravil na trening pred SP,« je pojasnil Žnidarčič, vrhunec sezone ga namreč čaka že konec tedna, svetovno prvenstvo pa bo potekalo na slalomski progi na Dunaju, kjer so lani slalomisti lovili odličja na EP. Zadnje čase se je sicer okrepilo prizadevanje, da bi vnovič združili program obeh disciplin, kot je že bilo še v začetku 90. let s skupnim SP, med drugim prav na Soči leta 1991. Vse se je spremenilo, ko se je slalom vrnil v spored olimpijskih iger, odtlej je tudi spust izgubil precej pozornosti in odmevnosti, že v letu 2016 pa bo kot eden poskusnih projektov slalomska tekma za svetovni pokal v Pauju, kjer bodo istočasno izvedli tudi šprinterski svetovni pokal.