Zavčev krvnik zadnja ovira pred rekordom

Boksar Floyd Mayweather bo 49. zmago ponoči lovil proti Andreju Bertu. Zavrača očitke, da je kršil dopinška pravila.

Objavljeno
12. september 2015 02.29
Mayweather Berto Boxing
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Ameriški boksarski šampion Floyd Mayweather že nestrpno odšteva zadnje ure do obračuna z rojakom Andrejem Bertom, s katerim se bo danes ponoči udaril v »svojem« Las Vegasu. To bo namreč – če mu gre verjeti na besedo – njegov zadnji dvoboj v težko ponovljivi športni karieri.

Najbolje plačani športnik na svetu, ki si je že pred leti nadel vzdevek »Money« (Denar), je svoje rokavice enkrat že obesil na klin – decembra 2007. Po skoraj dveh letih premora se je vrnil v ring in nadaljeval šampionski niz; doslej je dosegel že 48 zaporednih zmag (26 s k. o.) in osvojil kopico lovorik, medtem ko grenkobe poraza med profesionalci ni okusil.

Če odštejemo Bertove najzvestejše privržence, pravzaprav nihče ne dvomi, da bo Mayweather slavil še 49. zmago (z njo bi izenačil rekord legendarnega težkokategornika Rockyja Marciana iz štiridesetih in petdesetih let prejšnjega stoletja) ter vnovič ubranil naslova svetovnega prvaka v velterski kategoriji po različicah WBA in WBC.

A novinarji so bili kljub temu tudi v zadnjih dneh zelo neprizanesljivi do 38-letnega zvezdnika iz Las Vegasa, ki so mu na tiskovni konferenci znova očitali, da si je za zadnji dvoboj izbral lahko premagljivega tekmeca oziroma pravega avtsajderja. Berto (30 zmag, 23 s k. o., 3 porazi), ki je pred štirimi leti tudi z nedovoljenim udarcem z glavo in po vsej verjetnosti še s pomočjo prepovedanih sredstev, ki so mu jih v telesu odkrili nekaj mesecev pozneje, ugnal Dejana Zavca, namreč ta čas na neuradni svetovni jakostni lestvici zaseda šele 20. mesto.

»Ko sem sedel v naslanjaču in razmišljal, kateri od izzivalcev bi bil najbolj primeren za moj poslovilni obračun, sem bil v dilemi. Na koncu sem se odločal med Bertom in Amirjem Khanom. Oba sta dvakratna svetovna prvaka, oba imata po tri poraze ... Hočem reči le, da bi prav za vsakogar kaj našli, zato me takšne obtožbe niti najmanj ne ganejo,« je dal Mayweather jasno vedeti, da nima slabe vesti. »Poglejte, premagal sem vse, ki kaj pomenijo v tem športu. Zdaj največ veljajo Pacquiao, Alvarez in Coto, seveda sem se pomeril že z vsemi tremi. Vsi dobro vemo, kako se je razpletlo v teh dvobojih.«

Neporaženi šampion se je moral včeraj zagovarjati tudi zaradi obtožb, da je prekršil dopinška pravila; dan pred majskim spopadom z Mannyjem Pacquiaom, za katerega naj bi prejel debelih 200 milijonov dolarjev, si je zoper dehidracijo vbrizgal solno-vitaminsko injekcijo. Snov sicer ni prepovedana, zato pa je sporen čas, ko je posegel po njej, saj se lahko z njo zakrije morebitna nedovoljena sredstva.

»Nobenih pravil nisem kršil. Ne pozabimo, da sem bil prav jaz tisti, ki je pred šestimi leti vztrajal pri poostrenem dopinškem nadzoru za vse moje obračune. Tako se je tudi po moji zaslugi povečalo število kontrol v boksu,« je poudaril Mayweather in pribil, da je ponosen, ker je bil vseskozi čist športnik. Kot takšen se namerava tudi upokojiti.

»Brez skrbi, ne bom lovil 50. zmage. Imel sem lepo kariero, v kateri sem osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Za razliko od mnogih drugih šampionov, ki so predolgo odlašali s slovesom, zase vem, da sem izbral pravi trenutek za konec športne poti. Boks pač z leti iztroši telo,« je še dejal 173 cm visoki Američan, ki se ima za najboljšega boksarja vseh časov. Z zadnjim dvobojem naj bi zaslužil 32 milijonov dolarjev, medtem ko naj bi Berto prejel štiri milijone ameriških »zelencev«.