Zavec brez premisleka sprejel prvakovo vojno napoved

Ptujski šampion Dejan Zavec je prepričan, da bo nocoj premagal Sašo Jengojana, ki prav tako ne dvomi o svojem uspehu.

Objavljeno
10. april 2015 23.41
Uradno tehtanje, Dejan Zavec in Sasha Yengoyan, 10.4.2015, Ptuj
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ptuj – V mariborski dvorani Tabor se bo nocoj ob 22. uri začela vojna! Tako je armenski profesionalni boksar Saša Jengojan napovedal današnji obračun z Dejanom Zavcem, ki je vojno sprejel brez premisleka rekoč, da mu kaj drugega niti ne preostane. Vendar pa se spopada za naslov svetovnega prvaka v supervelterski kategoriji (do 69,85 kg) po različici WBF že zelo veseli.

Kot Zavec vselej poudari pred dvobojem, je tudi včeraj ponovil, da je prvo zmago dosegel že z uspešno prestanim uradnim tehtanjem. Tokrat si je pustil kar precej »rezerve«, saj je imel 68,5 kilograma, s čimer je bil 1,2 kilograma lažji od Jengojana.

»Ne, nisem se uštel, sem pa imel toliko obveznosti, da sem malo pozabil piti. Vendar pa to ni nikakršna težava. Vesel sem, da je tehtanje za menoj, čeprav moram reči, da tokrat pri hujšanju niti približno nisem tako trpel kot takrat, ko sem še boksal v velterski kategoriji (do 66,678 kg),« je zaupal 39-letni Ptujčan in pristavil, da mu je bilo v zadnjih tednih nekoliko lažje zbiti sedem kilogramov tudi zato, ker se je še bolj kot običajno prehranjeval »z glavo«.

Za devet let mlajšega Armenca ni skoval nobene posebne taktike, okvirno pa ve, kaj mora početi v ringu. »Moj edini načrt je zmaga, ki me tudi edina zanima. Zavedam se, da bom moral biti nepopustljiv in dati vse od sebe,« je poudaril Zavec in pribil, da Jengojana spoštuje, vendar meni, da je imel doslej v preteklosti opravka že tudi z občutno zahtevnejšimi tekmeci.

Keith Thurman, ki je bil po točkah prepričljivo boljši marca '13 v Brooklynu, je zagotovo kakovostnejši boksar, verjetno tudi Andre Berto, drugi Američan, s katerim je izgubil (septembra '11 v Biloxiju), pa še kdo bi se našel. Vendar pa »Zveri z vzhoda« kljub vsemu nikakor ne gre podcenjevati, česar se ptujski šampion še kako dobro zaveda.

»Saša izhaja iz armenske oziroma sovjetske šole boksa, ki sodi med najboljše na svetu, poleg tega mora imeti močan udarec, toda sam sem hitrejši in udarjam pogosteje. Za nameček imam dosti več izkušenj,« je vase prepričan Zavec. Ob tem je pripomnil, da bo zmagal, ker je – v celoti gledano – boljši in si povrhu vsega tudi bolj želi ta uspeh, kar je ključno. Če se mu bo kljub vsemu kje zataknilo in bo doživel poraz, o čemer sicer ne razmišlja, pa bo po obračunu naznanil konec kariere.

Jengojan vztraja, da bo to zadnji nastop »Mr. Sympathikusa«, saj ga je trdno odločen poslati v športni pokoj. »Dejan je vrhunski boksar, vendar za veltersko kategorijo, ne pa za superveltersko, za katero preprosto ni dovolj močan,« je presodil 30-letni Armenec, ki v uvodnih dveh rundah pričakuje hud Zavčev pritisk, katerega pa ga ni strah. Ne dvomi, da bo uspešno odbil izzivalčeve začetne napade in zatem pobudo prevzel v svoje pesti, s katerimi bo »vojno«, kakor jo je poimenoval, odločil v svojo korist.

Ne boji se niti Dejanovih navijačev; ravno nasprotno. Nabito polna dvorana bo tudi njemu vlila dodatno moč. »Dvorano Tabor sem si ogledal, pričakoval sem, da bo večja glede na to, da je Zavca v Ljubljani, kot so mi povedali, spodbujalo 14.000 gledalcev,« je priznal Jengojan in pripomnil, da se v Mariboru zelo dobro počuti, ker so ga tudi ljudje odlično sprejeli.

Čeprav je na vprašanje, ali pričakuje najtežji dvoboj doslej, prikimal, je tudi včeraj deloval nadvse sproščeno. »Zakaj naj bi bil živčen? Za ta obračun sem se trdo pripravljal dva meseca, globoko v sebi čutim, da sem v vrhunski formi, zato sem tudi tako miren. Če dobro premislim, tega dvoboja pravzaprav ne morem izgubiti,« je samozavesten prvak, ki so mu v Španiji, kjer je začel poklicno pot, nadeli vzdevek »Zver z vzhoda«.

V Belgiji, kjer živi zadnja leta, ga – zanimivo – kličejo podobno kot Zavca, namreč »El Simpatico«. Vendar pa Jengojan ni ravno oboževalec nadimkov. Najraje je samo Saša, kajti ima se za preprostega in skromnega moža. V »zver« se prelevi zgolj v ringu ...