Zavec kot evropski prvak začenja novo pot proti svetovnemu vrhu

Boksar Dejan Zavec s tehničnim nokavtom v sedmi rundi zlomil odpor Madžara Ferenca Hafnerja.

Objavljeno
18. oktober 2014 01.02
BOKS
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Maribor - Slovenski boksarski as Dejan Zavec je nocoj v dvorani Tabor proti Madžaru Ferencu Hafnerju upravičil vlogo papirnatega favorita, kakor se je sam določil, slavil zanesljivo zmago s tehničnim nokavtom v sedmi rundi in z njo osvojil naslov evropskega prvaka združenja WBO v supervelterski oziroma polsrednji kategoriji (do 69,85 kg). S šampionskim pasom si je spet izbojeval boljše karte za tako želeni odmevnejši dvoboj v ZDA.

Zavec je - kot je napovedal - obračun pred več kot 3000 gledalci začel nekoliko bolj zadržano in proučeval Hafnerja, ki je udarjal pogosteje, vendar večinoma s „praznimi naboji". Ptujski šampion je bil na začetku varčnejši in obenem tudi konkretnejši. Ko je že sprožil udarec, večinoma z levico, je z njo največkrat zadel v polno. Tako je počasi, a vztrajno lomil odpor tekmeca iz Debrecena, ki ni in ni našel pravega protiorožja za Zavca.

Za nameček je bil iz runde v rundo počasnejši, poleg tega je čedalje bolj zanemarjal svojo obrambo, kar je „Mr. Sympathikus" s pridom izkoriščal in vse pogosteje sprožal tudi svojo močnejšo desnico. Od udarcev pordečel obraz je izdajal, da so 38-letnemu Madžaru štete minute. Ko je Hafner v sedmi rundi prvič pokleknil pod težo Zavčevih udarcev, je bilo jasno, da dvoboj ne bo več trajal dolgo.

In res; ko je sodnik malo zatem še drugič štel gostu iz Madžarske, je tudi prekinil neenak obračun. Hafner se je sprva jezil nad odločitvijo, že nekaj trenutkov pozneje pa športno objel novega evropskega prvaka združenja WBO in na ta način vendarle priznal, da je Zavec zasluženo zmagal.

Po obračunu se je Zavec, ki se ni pozabil zahvaliti vsem, ki so mu tako ali drugače pomagali do sinočnjega podviga, že ozrl k naslednjim izzivom. „Lahko je priti na vrh, težje je na njem ostati. Upam, da je to začetek nove šampionske poti. Zdaj je vse uperjeno proti ZDA, kjer naj bi mi tamkajšnji zastopnik Lou DiBella, s katerim sva pred kratkim sklenila sodelovanje, priskrbel odmevnejši dvoboj. Doslej sem imel v Ameriki dva, ki pa se nista izšla po mojih računih, nadejam se, da bo šlo v tretje rado," je dal ptujski šampion jasno vedeti, da ga zanimajo le še nastopi onstran Atlantika.

„Najpozneje do konca leta bi moralo biti jasno, kdaj se bom naslednjič povzpel v ring, moja želja pa je, da bi se to zgodilo že spomladi," si je zaželel Zavec, ki meri na najboljših deset boksarjev bodisi v velterski bodisi v supervelterski oziroma polsrednji kategoriji. Pri tem je posebej izpostavil mehiškega zvezdnika Saula Alvareza in portoriškega šampiona Miguela Cotta.

Dejanov trener Dirk Dzemski, ki je bil kajpak zadovoljen s predstavo svojega slovenskega varovanca, je ob tem dejal, da se bo treba v kratkem usesti za mizo, pretehtati vse ponudbe in seveda izbrati najboljšo. Kar zadeva njuno sodelovanje, je priznal, da je bilo le-to nazadnje dejansko otežkočeno, ker je bil sam večinoma v Magdeburgu, Zavec pa na Ptuju.

„Kljub temu sva se redno slišala, nekajkrat sem bil tudi v Sloveniji, Dejan pa tu pri meni, tako da sem bil na tekočem z njegovo pripravljenostjo," je razkril 42-letni Nemec in pristavil, da so vse skupaj dodatno zapletle priprave Roberta Stieglitza, njegovega izbranca pri klubu Sport Event's Steinforth, za bližnji (pomembnejši) dvoboj s Felixom Sturmom (8. novembra v Stuttgartu), ki je zahtevnejši tekmec od Hafnerja. Glede prihodnosti pa je potolažil Ptujčanove navijače: „Brez skrbi, Dejanov trener bom do konca njegove kariere ..."

Delno uspešen je bil Denis Simčič, ki je proti Čehu Josefu Obesloju iztržil „zgolj" neodločen izid, čeprav je z močnejšimi udarci prevladoval vseh šest rund. Da bi si 33-letni Slovenec zaslužil zmago, so jasno pokazali tudi gledalci, ki so sodniško odločitev glasno izžvižgali. Ni je razumel niti Simčič: „Morda je Josef res več udarjal, a točke so bile moje."

Povsem praznih rok pa je ostal kikboksar Gregor Stračanek (do 71,8 kg), ki je moral priznati premoč Hrvatu Luki Tomiću, novemu evropskemu prvaku združenja WAKO PRO v polnem kontaktu.