Zavec v Miamiju brez bele zastave

Najboljši slovenski boksar Dejan Zavec se pripravlja na Erislandyja Laro.

Objavljeno
29. oktober 2015 20.57
Dejan Zavec, 7.4.2015, Maribor
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Manj kot mesec dni do svojega jubilejnega 40. dvoboja med poklicnimi boksarji je Dejan Zavec osredotočen na svojo naslednjo misijo. Njegov izziv je velik: naslov svetovnega prvaka v polsrednji kategoriji po različicah WBA in IBO, ki ga bo lovil 25. novembra v Miamiju proti Erislandyju Lari, bi bil eden od vrhuncev v njegovi dvanajstletni karieri.

Pogled na aktualno jakostno lestvico ugledne revije Fightnews je najbolj zgovoren: 32-letni Kubanec Erislandy Lara ta čas kotira na drugem mestu, pred njim je le Mehičan Saul Alvarez, ki se bo – mimogrede – štiri dni prej kot Zavec in Lara v lasvegaškem spektaklu pomeril s Portoričanom Miguelom Cottom za naslov svetovnega prvaka v srednji kategoriji (WBC). Prav Alvarez je pred letom dni zadal Lari enega od dveh porazov (drugega pa prav tako sloviti Paul Williams).

»Dobro vem, v kaj se podajam, zavedam se vseh morebitnih nevarnosti, ki bodo name prežale na Floridi, kot tudi velikosti uspeha, za katerega si bom prizadeval v naslednjih tednih. Na nek način odhajam v sršenje gnezdo,« je ocenil 39-letni ptujski šampion. Zavca ni med najboljšo petnajsterico na omenjeni lestvici Fightnewsa, zato pa zaseda 8. mesto v združenju WBA in 10. v združenju WBO, torej na lestvicah dveh najuglednejših boksarskih združenj (ob WBC in IBF). Lara si »deli« naslov prvaka po različici WBA z legendarnim ameriškim boksarjem Floydom Mayweatherjem, toda slednji je svoje rokavice obesil na klin.

Zavec bo tretjič boksal onstran Atlantika, kjer se je že meril z dvema boksarjema najvišje svetovne ravni – z Andrejem Bertom, s katerim je izgubil na sporen način, in s Keithom Thurmanom, ta čas nemara najboljšim boksarjem v velterski kategoriji na svetu. Tudi njegov tretji tekmec bo močan, neugoden in seveda favoriziran.

»Lara je taktično izjemno podkovan boksar, gre za predstavnika kubanske šole boksa. V poklicnem boksu ima 21 zmag, dva neodločena dvoboja in dva poraza. Velja za borca, ki je prestal zelo kakovostno šolo. V amaterskem boksu je nanizal kar 340 dvobojev. V boksu vse bolj odloča moč. Tudi Lara je močan, četudi boksa na 'distanco' in vztrajno nabira točke. V ospredju je njegova desna roka, zato se bom moral privaditi na ta slog,« je napovedal Dejan Zavec in dodal: »To je zame velik izziv. Laro spoštujem, a se ga ne bojim. V Miami se ne bom podal zato, da bi vknjižil nov poraz. Če bi razmišljal na tak način, potem do tega dvoboja ne bi prišlo.«

Zavec in njegov trener Dirk Dzemski sta tudi načrt priprav na dvoboj z Laro podredila značilnostim kubanskega boksarja in njegovemu slogu boksanja. Preudarno sta izbrala tudi partnerje za »sparing«, povečini so levičarji kot Lara. Ptujčan je zadovoljen z dosedanjim potekom priprav. Po že končanih bazičnih pripravah, ki so namenjene pridobivanju moči, je nato po dvakrat na dan vadil v Magdeburgu, na Ptuju, izmenično obiskuje tudi Florido, da bi se kar najbolje prilagodil na tamkajšnje razmere in časovni pas. Vse je torej podrejeno optimalni izvedbi načrta, po katerem bi 25. novembra presenetil kubanskega boksarja.

In kaj je Zavec povedal o tretji priložnosti čez lužo? »Vesel sem, ker gre za najvišjo raven boksa. Vsaka kaplja krvi se je splačala. Šampionski pas WBF mi je odprl vrata do vrnitve v ZDA. Na prste ene roke lahko preštejete, koliko Evropejcev je dobilo priložnost za dokazovanje v Ameriki, kjer je nabor boksarjev izjemno velik. Evropejce imajo za dobre boksarje, a po njihovem mnenju ne tako dobre, da bi bili enakovredni tekmecem z ameriške celine.«

Ne glede na razplet »bitke za Miami« je že jasno, da Ptujčan ne bo izgubil šampionskega pasu po različici WBF. Vodstvo združenja namreč ni pristopilo k pogajanjem za morebitno združevanja pasov, ki bi bili lahko »na mizi«. Zavec bo le lovil naslova po različicah WBA in IBO.