Zavec v ring s Tysonom?

Namibijci pišejo, da v Slovenijo prihaja Bethuel Uushona, ki naj bi se pomeril s ptujskim boksarskim šampionom Dejanom Zavcem.

Objavljeno
31. januar 2012 17.06
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Če gre verjeti namibijskim medijem, je že znano, kdaj in s kom bo naslednjič boksal Dejan Zavec. Kakor pišejo časniki na jugozahodu Afrike, bo ptujskega šampiona v soboto, 24. marca, nekje v Sloveniji izzval Namibijec Bethuel Uushona, ki na lestvici združenja WBO v velterski kategoriji zaseda sedmo mesto.

Zavec je pisanje afriških medijev včeraj preveril pri menedžerju Ulfu Steinforthu, ki je potrdil, da se dogovarja s taborom Uushone, da pa še ni podpisal nobene pogodbe. »Končno so se začele zadeve premikati. Če se že omenjata datum in ime tekmeca, potem že mora biti nekaj na tem. Kjer je dim, je običajno tudi ogenj. Od vsega, kar mi je doslej prišlo na uho, pa sem najbolj vesel novice, da naj bi spet boksal pred svojimi navijači,« je povedal 35-letni Ptujčan in razkril, da je ravno včeraj v Slovenijo za nekaj dni pripotoval njegov trener Dirk Dzemski, ki bo prijetno združil s koristnim. Dopoldneve bo namreč preživel na smučišču, pozne popoldneve pa na treningu z Zavcem v njegovi športni dvorani na Ptuju.

Na vprašanje, kaj ve o 29-letnem Namibijcu, se je pošalil, da niti njegovega priimka ne zna izgovoriti, kaj šele kaj drugega. »Ne, šalo na stran. Če sem iskren, sem pogledal le njegovo statistiko, podrobneje pa ga bom proučil, ko bo zares jasno, da bom boksal z njim,« je še dejal najboljši slovenski športnik leta 2010.

Zato pa se je Uushona, ki je v dosedanjih 27 poklicnih dvobojih nanizal kar 25 zmag (8 s k. o.), en neodločen izid in doživel le en tesen poraz (proti neporaženemu Britancu Dentonu Vassellu), že dodobra pozanimal glede Zavca (31 zmag, 18 s k. o., 2 poraza). To je vsaj mogoče soditi po njegovih drznih izjavah.

»Dejana sem že videl boksati. Ko bo storil prvo napako, ga bom ukinil. Optimizem mi vliva Andre Berto, ki mu je odvzel naslov svetovnega prvaka. Njegov slog je nadvse podoben mojemu, zato res verjamem, da imam zelo dobre možnosti za zmago,« je samozavesten »Neustavljivi«, kakor se glasi vzdevek Afričana, ki ga – mimogrede – kličejo tudi Tyson.

Uushona bi se moral sicer 25. februarja v Akri spoprijeti z Gancem Joshuo Okinejem, toda njun obračun je zaradi poškodbe slednjega padel v vodo. »Ker se nismo mogli dogovoriti za nov termin, sva z Bethuelom sprejela ponudbo, ki sva jo pred dnevi dobila iz Zavčevega tabora. To bo krasen dvoboj; Dejan je kakovosten borec in na lestvicah uvrščen zelo visoko,« je o obračunu za naslov medcelinskega prvaka združenja WBO med Uushono in Zavcem spregovoril Nestor Tobias, trener Namibijca, ki je prepričan o uspehu svojega varovanca.

»V Slovenijo bova odpotovala pozitivno naravnana in trdno odločena dobiti ta dvoboj. Če ne bi verjela, da lahko zmagava, ga niti ne bi sprejela. 'Tyson' že dalj časa trdo trenira, zato bo v vrhunski formi,« je poudaril Tobias in pribil, da se lahko Uushona ob morebitni zmagi nad Zavcem že kmalu nadeja tudi obračuna za naslov svetovnega prvaka po različici WBO.

Zanimivo, da je nekaj podobnega najboljšemu slovenskemu boksarju, ki na lestvici združenja IBF drži šesto mesto, pri WBO pa je deseti, obljubil tudi Steinforth. Da bo namreč prihajajoča borba zanj odskočna deska za vrnitev na svetovni vrh …

Uushona (v modrih hlačkah) je 24. novembra 2010 po točkah prepričljivo premagal Jamesa Kimorija