Žbogar na olimpijsko generalko v onesnaženi zaliv

Leto pred OI bo Vasilij Žbogar v Riu de Janeiru nastopil na predolimpijski regati v razredu finn.

Objavljeno
11. avgust 2015 18.20
Nedelo Žbogar
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Rio de Janeiro - Najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar bo v prihodnjem tednu (od 15. do 22.) preizkusil prizorišče naslednjih olimpijskih iger. Na predolimpijski regati v zalivu Guanabara v Riu de Janeiru bo predvsem spoznaval razmere.

Izolan je zadnji del treningov pred odhodom v Brazilijo opravil v stalni bazi v Valencii. Kot je sporočil, so bili dnevi na španskem morju so bili zelo dragoceni, saj je zaradi poškodbe in dveh zlomljenih reber izgubil kar pet tednov treningov. »Želel sem narediti čim več treningov na vodi, da si vrnem občutek na jadrnici, predvsem pa sem želel videti, koliko me poškodba ovira pri jadranju, a na srečo me ni. Se mi pa pozna pomanjkanje vzdržljivosti, po eni uri treninga sem namreč že zelo utrujen,« je o zadnjih pripravah povedal Žbogar.

V Rio se odpravlja brez rezultatskih pričakovanj, želi si predvsem čim bolje spoznati tamkajšnje regatno polje. »Na predolimpijski regati bom jadral s staro jadrnico in staro opremo, saj je nova na poti na Novo Zelandijo, tudi pomanjkanje treningov v obdobju po evropskem prvenstvu se še pozna, tako da moj prvi cilj ni vrhunski rezultat, pač pa spoznavanje razmer na regatnem polju in usklajevanje logistike na obali. To bo za priprave na igre zelo pomembno in temu bom posvetil največ pozornosti

O zalivu Guanabara in onesnaženosti vode je bilo v zadnjem času slišati veliko negativnega, Žbogar je resno vzel tudi opozorila Mednarodne jadralske zveze, naj bodo jadralci previdni. »Z zdravnico Petro Zupet sva veliko delala na preventivi, da bi morebitna okužba s kakšno bakterijo čim manj vplivala na moje počutje,« je zagotovil.

Jadralce prve regate čakajo v soboto, razmere pa sicer na treningih že preizkušajo. Žbogar na prve jadralske izkušnje v zalivu še čaka.