Žbogar pred zadnjim dnem EP z zagotovljenim odličjem

Jadralec Vasilij Žbogar je pred zadnjim dnem evropskega prvenstva razreda finn na drugem mestu.

Objavljeno
09. maj 2014 18.27
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

La Rochelle - Slovenski jadralec Vasilij Žbogar si je predzadnji dan evropskega prvenstva v razredu finn že zagotovil odličje.

Žbogar je na današnjih dveh plovih končal na drugem in dvanajstem mestu ter je v skupnem seštevku na drugem mestu, zadnji dan pa mu srebro lahko odvzame le Britanec Edward Wright, ki mora biti jutri vsaj štiri mesta pred slovenskim jadralcem.

»Danes je bil zanimiv dan. Prvo regato je bil lahek veter in to sem hotel izkoristit, da se približam prvouvrščenemu. Zelo dobro sem jadral in končal na drugem mestu, Scott pa je bil 15, kar mi je šlo zelo na roko. Drugo regato pa je zopet pihalo močneje. Vedel sem, da ga bo težko premagati. Poleg tega pa me je Scott takoj na štartu prijel, ker sem mu bil edini konkurent za prvo mesto. Kljub temu sem mu na štartu pobegnil, vendar je bil hitrejši in me je dohitel in prehitel, od tam naprej pa me je samo kontroliral do cilja. Z ene strani sem imel Britance, ki so me ovirali, z druge strani Francoze, domačine, ki so želeli, da njihov jadralec osvoji medaljo. Tako da sem se maksimalno boril in si uspel dan pred koncem zagotoviti medaljo, ki je tretja zapored na evropskih prvenstvih. Jutri v regati za medalje bo boj med mano in tretjeuvrščenim Wrightom. Težko bo, ker je napovedan močen veter in ker ima Scott že zagotovljeno prvo mesto in bo verjetno pomagal rojaku Wrightu,« je dejal Žbogar.

Scott že prvak, Vinčec na 35. mestu

Drugi slovenski predstavnik Gašper Vinčec je na današnjih plovih vknjižil 43. in 21. mesto ter je pred zadnjim tekmovalnim dnem na 35. mestu.

Naslov evropskega prvaka je že dan pred koncem postal Britanec Giles Scott, ki je s svojim odličnim jadranjem prevladoval od samega začetka. že od prvega dne, danes sicer jadral nekoliko slabše, a si vseeno zasluženo prijadral naslov prvaka.

 

EP razreda finn (po 10. plovih)

1. Giles Scott (VBr) 24 točk

2. Vasilij Žbogar (Slo) 58

3. Edward Wright (VBr) 66

4. Ivan Kljakovič Gašpič (Hrv) 81

5. Jonathan Lobert (Fra) 85

...

35. Gašper Vinčec (Slo) 284