Žbogar si na SP želi na najvišja mesta

Jadralca Vasilij Žbogar in Gašper Vinčec se bosta udeležila svetovnega prvenstva razreda finn v Tallinnu.

Objavljeno
23. avgust 2013 18.31
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Izola - Izolan Vasilij Žbogar in Koprčan Gašper Vinčec bosta v ponedeljek začela z nastopi na svetovnem prvenstvu v jadralnem razredu finn, ki ga bo gostil estonski Tallinn.

Na svetovnem prvenstvu se bo v močni konkurenci pomerilo okoli 100 najboljših tekmovalcev iz 30 držav, izmed obeh slovenskih predstavnikov pa najvišje meri Vasilij Žbogar, ki si je 27. julija v nemškem Warnemündeju priboril naslov evropskega prvaka.

»V Tallinnu bo še nekaj drugih jadralcev, vendar pričakujem, da bo prvih deset jadralcev z evropskega prvenstva krojilo tudi svetovni vrh razreda finn. Za regato zna biti prva dva dni močan veter, potem pa kaže, da bo vetra nekoliko manj. Z jadranjem v močnem vetru še nisem povsem zadovoljen, v srednjem in slabšem pa sem že dokazal, kam sodim. Cilj je visok, občutki so dobri. Če bo šlo vse po načrtu, lahko naredim dober rezultat. Regata bo pokazala, kje sem, mislim pa, da lahko prvič v razredu finn razmišljam o tem, da lahko na svetovnem prvenstvu posežem po najvišjih mestih. Z napredkom v letošnji sezoni sem zelo zadovoljen,« je pred začetkom SP povedal Žbogar.

Izolan je po olimpijskih igrah v Pekingu iz razreda laser prestopil v finn. Konec aprila lani je bil na tekmi za svetovni pokal v francoskem Hyeresu tretji ter si je v internih in skoraj leto dni dolgih slovenskih kvalifikacijah zagotovil tudi nastop na olimpijskih igrah v Londonu, kar pa ni uspelo Koprčanu Gašperju Vinčecu, ki je bil skupno sedmi. V finnu je pred tem slovenske barve na velikih tekmah zastopal Vinčec, ki je bil leta 2004 na OI v Atenah 20., v Pekingu pa leta 2008 sedmi.

»Gotovo pa to ni moja zadnja beseda v jadranju in če ne prej, se bom vrnil leta 2013. Rad delam to, kar delam. Žal je tokrat spodletelo. OI so sicer pomembna tekma, niso pa tudi vse. Gledam že naprej, proti olimpijskim igram v Riu da Janeiru leta 2016,« je aprila lani dejal Vinčec, ki potem ni več tekmoval in se je posvetil poslu in družini.

Danes sta na sporedu SP registracija in meritve opreme, v soboto se bo s slovesnim odprtjem prvenstvo tudi uradno začelo, v nedeljo se bodo jadralci pomerili v regati za trening, v ponedeljek, 26. avgusta, pa se na Baltskem morju za floto finnov začne zares. Do prihodnjega petka jadralce čaka deset plovov, v soboto se bo deset najuspešnejših jadralcev pomerilo v regati za medalje, drugi pa v finalni regati.