Žbogar vrhunsko v močnem vetru

Jadranje: Vasilij Žbogar v tretji regati svetovnega pokala v Hyeresu osvojil 2. mesto.

Objavljeno
28. april 2015 00.02
Vasilij Žbogar na treningu v Izoli 27.novembra 2013
V. D., šport
V. D., šport
Izola – Bolj kot drugo mesto v tretji regati svetovnega pokala v Hyeresu, v kateri od letos nastopa le elitna štirideseterica, je Vasilija Žbogarja navduševalo jadranje v močnem vetru. Pravi, da že dolgo ni bil tako zadovoljen. Naposled je premagal tudi to oviro, ki ga je v finnu mučila, odkar je presedlal v ta razred.

Žbogar je na francoski Azurni obali jadral zelo spremenljivo. Začel je zelo slabo, nato s 3. in 4. mestom odlično nadaljeval, vrhunec pa sta bili dve zmagi v zadnjih dveh plovih pred finalom. V regati za kolajne oziroma finalu je bil tretji. »Veter je bil zelo spremenljiv, od močnega do minimalnega na meji regularnosti. Tudi sam sem rezultatsko nihal. V določenih razmerah sem jadral na silo in svojeglavo. Nisem poslušal trenerja. Ko pa so mi bile razmere pisane na kožo v vetru okrog 10 vozlov, sem bil najhitrejši. Res pa je tudi, da sem jadral konzervativno, se pravi, da sem želel napadati s konca prve deseterice. Nekajkrat se mi ni izteklo. Če bi poslušal trenerja in bi več tvegal v lahkem vetru, bi bržkone končal v peterici, kar bi precej spremenilo razmerje na vrhu,« je Izolan pojasnil, zakaj ni bil tako stalen, kot je ponavadi na regatah na najvišji ravni.

A zaradi tega ni bil zaskrbljen. Pravzaprav je bil nadvse zadovoljen, saj je v vetru jadral bistveno bolje kot pa v minuli sezoni. Dobro delo čez zimo, prava izbira jadrnice in opreme se obrestujejo. »Lani sem se v močnem vetru, kakršen je pihal v Hyeresu, uvrščal od 15. do 20. mesta. Tokrat sem bil v deseterici. Občutek je bistveno boljši, predvsem pa ni več vprašanj in dvomov, s katerimi sem pogledoval v nebo, ko je močno pihalo. Če me vprašate za celovito oceno, bi rekel: končno sem dober tudi v močnem vetru,« je najboljši slovenski jadralec vseh časov povedal o najbolj pomembnem spoznanju francoske regate. Finalna regata je bila Žbogarjev vrhunec Hyeresa 2015, saj je ugnal prvega izzivalca za srebrno kolajno, Britanca Eda Wrighta, ki velja za izjemno hitrega v zelo močnem vetru.

Prepričljivo skupno zmago je slavil Britanec Gilles Scott, zadnja leta najboljši jadralec finna. Vseh devet regat je bil stalen, trikrat (tudi v finalni preizkušnji) pa je tudi zmagal. Najslabši je bil v uvodni – 24., potem pa je v svojem slogu stopnjeval nastope. Na vrh svetovne lestvice se je prebil Wright, na drugo mesto pa Scott, medtem ko je vodilni do Hyeresa Ivan Kljaković-Gaspić padel na tretjega. Žbogar je z devetega mesta napredoval na osmega, za Wrightom (920 točk) pa zaostaja za 175 točk. Naslednja regata bo od 8. do 14. junija v Weymouthu v Veliki Britaniji, še pred tem pa bo čez dva tedna v Splitu evropsko prvenstvo.