Zbujene, ko je bilo že prepozno

Slovenske odbojkarice niso ponovile podviga in ostale brez EP.

Objavljeno
26. september 2016 10.08
Janez Porenta
Janez Porenta

Maribor – Kdor je mislil, da bodo slovenske odbojkarice, potem ko so prebile led in se lani prvič uvrstile na EP, podvig ponavljale v nedogled, se je pošteno uštel. Že ko je bilo treba prvič nadgraditi doseženo, se je zataknilo. Prihodnje leto v Azerbajdžanu in Gruziji izbrank selektorja Bruna Najdiča ne bo.

Z dvema zmagama nad Grčijo in eno (žal nepomembno) nad Češko so naša dekleta po dveh kvalifikacijskih turnirjih zasedla tretje mesto v skupini F. Le prvo je zagotavljalo druženje z elito stare celine, drugo je vodilo v dodatne kvalifikacije, skozi katere so Slovenke napredovale prejšnjič. Tokrat jim niso bile niti blizu. V uteho jim je lahko izkušnja njihovih moških kolegov, ki so morali po krstni uvrstitvi na EP ob prelomu tisočletja v Ostravi čakati šest let za ponovitev uspeha. Šele odtlej so stalni udeleženci tekmovanja, lani so šli v Sofiji skoraj do konca.

Verjetno bi dekleta izvlekla precej več, če bi nastopila v najmočnejši postavi, tako pa legionarke domala niso igrale. Sare Hutinski, Žive Recek in Eve Mori sploh ni bilo zraven, Anja Zdovc, Lana Ščuka in Valentina Založnik so grele klop, v začetni šesterki si je zgolj libero Katja Medved v pretekli sezoni kruh služila v tujini. Sicer pa so si minutažo delile štiri članice mariborske Nove KBM Branik in dve Calcita Ljubljane. Čeprav je voda vse bolj tekla v grlo, selektor Bruno Najdič ni menjal. Že zamujena priložnost na uvodnem turnirju v Brnu, ko so Slovenke kljub vodstvu z 2:0 ostale brez zmage proti Belorusiji, je dala slutiti, da se bo tokrat le stežka izšlo.

Skupina F je bila zelo izenačena, ravno postavna reprezentanca z vzhoda Evrope (skoraj vse igralke so visoke 180 cm ali več) se je izkazala kot precej trši oreh od predvidevanj, kar pa niti ne čudi, saj se je nazadnje štirikrat zapored uvrstila na EP. O moči Čehinj pa nima smisla izgubljati besed. Toda ravno proti njim so gostiteljice, ko je bilo že prepozno, prikazale najboljšo predstavo in se veselile sladke, vendar pirove zmage, kajti dvoboj za Najdičevo četo ni odločal o ničemer več, saj je vse možnosti za napredovanje zapravila že dan poprej, ko je bila neprepoznavna in je zmagovalkam skupine Belorusinjam dopustila, da so se dobesedno poigrale z njo ...

Kvalifikacijski turnir za EP v Mariboru

Češka - Slovenija 1:3 (-24, 19, -20, -21)

Slovenija: Božič, Blagne, Medved, Igličar, Zdovc, Mlakar 20, Najdič 2, Ščuka, Cvetanović 12, Potokar 11, Planinšec 10, Založnik, Sobočan, Grudina 15.

Češka: Kossanyiova 1, Hodanova 12, Trnkova 5, Havlickova 16, Melicharkova, Smutna, Nachmilnerova 3, Purchartova 4, Kojdova, Dostalova, Mljenkova 17, Vincourova 4, Kojdova 4, Toufarova 1.

--------------------------------------------

Grčija - Belorusija 0:3 (-22, -21, -19)

 

Lestvica:

1. Belorusija 6 5 1 17:9 13 točk

2. Češka 6 4 2 15:8 12

3. Slovenija 6 3 3 11:13 9

4. Grčija 6 0 6 5:18 2