Potočnik: ZDA nam ne ponujajo presežne vrednosti

Plavalni reprezentančni selektor Miha Potočnik strnil misli po koncu DP in se ozrl k prihajajočemu EP.

Objavljeno
03. avgust 2014 17.04
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ravne na Koroškem – Včeraj končano odprto državno prvenstvo v plavanju je domača stroka seveda pozorno spremljala. Pod posebnim drobnogledom pa je nastope potnikov za prvenstvo stare celine, od 18. do 24. t. m. v Berlinu, spremljal Miha Potočnik, selektor slovenske izbrane vrste. Ob koncu največjega domačega tekmovanja je spregovoril za Delo.

Zdaj ni več prav veliko časa za dvigovanje tekmovalne ravni do največjega plavalnega dogodka v sezoni, kako bi po videnem na Ravnah ocenili pripravljenost reprezentantov?

Ni dvoma, da vodilni adut slovenskega reprezentančnega plavanja ostaja Damir Dugonjić. Njegova forma se dejansko vzpenja, s petkovim nastopom v finalu na 50 m prsno je vnovič napovedal konkurenčnost tudi na EP. Tam bo zagotovo spet v krogu kandidatov za kolajne, pravzaprav bo meril na ubranitev naslova v tej disciplini iz Debrecena 2012. Tudi pri Robertu Žbogarju je opazen vzpon, Martin Bau se je te dni na Ravnah odločil za drugačno taktiko, torej svoje udarne discipline je treniral, tekmoval pa v tistih, v katerih ponavadi ne nastopa. Med reprezentanti tu ni bilo le Matjaža Markiča, sodeč po videnem v ženski konkurenci bosta najvišje med našimi plavalkami merili Tjaša Oder in Tjaša Vozel.

A zagotovo bi bila med kandidatkami za visoko uvrstitev tudi Anja Klinar, če ji ne bi poškodba »ukradla« pol leta treninga in tekem, kajne?

No, Anjina zgodba je res posebna. Po vsem, kar sem pri njej opazil lani, ko dejansko ob hudih bolečinah v ramih ni bila več na svoji nekdanji ravni, kar nisem verjel, da se bo zdaj tako uspešno vrnila in si še priborila nastop na evropskem prvenstvu. O tem sem močno dvomil še v majskih dneh skupnih priprav na Ptuju, zdaj si le želim, da ne bi bilo novih nevšečnosti. Ob tako zavzetem delu in novi vzpenjajoči krivulji bi se lahko pripravila na OI 2016.

Sicer si je 14 slovenskih plavalcev priborilo norme za letošnje EP, nastopilo naj bi jih le 11. Bo ostalo pri tem številu?

Ne bo sprememb, razen seveda, če se ne bi še v teh dveh tednih zgodilo kaj nepredvidenega. Jasno pa je, da trije, kot ste dejali, ne bodo odšli v Berlin. Nastja Govejšek in Tjaša Pintar bosta namreč nastopili na olimpijskih igrah za mlade, Peter John Stevens pa v zadnjih mesecih ne dosega več želene pripravljenosti, zato sem upošteval nasvet Luke Brdajsa, njegovega klubskega trenerja, naj ga izpustim s seznama za EP.

Kako sicer ocenjujete formo Tjaše Oder, lani edine naše plavalke na SP v Barceloni (poleg nje je tam slovenske barve branil le še Dugonjić), potem ko se je vrnila s prvih mesecev šolanja v ZDA?

Tudi pri njej se je tako kot domala pri vseh naših predhodnikih pokazalo, da ZDA ne ponujajo za vrhunsko plavanje presežne vrednosti. Vrnila se je namreč zelo slabo pripravljena, res pa je tudi, da s prihodom domov ni odlašala. Izbrala si je prvo možno letalo, se z domačim trenerjem Gorazdom Podržavnikom najprej na Ravnah temeljito lotila treninga, nato pa z njim ter reprezentančnima kolegicama Špelo Perše in Gajo Natlačen opravila kakovostne višinske priprave. Seveda so na velikih tekmovanjih pomembne tudi izkušnje: Tjaša jih je zbrala že precej, Anja Klinar in Tanja Šmid sta doslej že nastopili v finalu EP.

Sploh naj bi bil tokrat opaznejši ekipni duh, saj boste vendarle imeli 11 reprezentantov, lani na SP v Barceloni sta slovenske barve branila le dva?


Zame je najpomembnejše, da so odnosi v ekipi nadvse spodobni, res pa je, da pri nekaterih zadevah še zaostajamo za tekmeci. Tudi na področju grajenja ekipnega duha. S tem bi se morali v prihodnje na zvezi ukvarjati bolj zavzeto kot doslej.