ZDA z atomsko ekipo, koliko atomov moči bo imela Slovenija?

Olimpijada v Čenaju nov izziv za slovensko moško in žensko ekipo – Laura Unuk po izpitih udarno za šahovnico.
Fotografija: Zala Urh, 17. mladinka na svetu po jakostni lestvici, bo debitantka na olimpijadi. FOTO: Zavarovalnica Triglav
Odpri galerijo
Zala Urh, 17. mladinka na svetu po jakostni lestvici, bo debitantka na olimpijadi. FOTO: Zavarovalnica Triglav

Olimpijada bo, resda ne poletna niti ne zimska, temveč šahovska, že 44., in to po dolgih štirih letih premora, leta 2020 jo je odpovedal virus. Pa niti v Moskvi je ne bo, vemo, zakaj. Spektakel bo v Čenaju v Indiji od 28. t. m. do 10. avgusta, šahiral pa bo tudi svetovni prvak Magnus Carlsen. V norveški ekipi seveda, v kateri pa doslej na olimpijskih igrah šahistov niti ni blestel. V Čenaju bo šlo brez nastopa ruske reprezentance in tudi kitajske ekipe, prijavljenih je sicer 187 moških in 169 ženskih ekip. Prvi nosilec pri moških in udarni favorit za zmago so ZDA, kot nosilki sledita Azerbajdžan in Indija vse do slovenskega 41. mesta. Pri dekletih so prve tri nosilke Indija, Ukrajina in Gruzija, Slovenke so rangirane na 26. mesto.

Vse lepo in prav, v kakšnih postavah pa bo šahirala Slovenija? Matej Šebenik, Jan Šubelj, Jure Borišek, Boris Markoja in Vid Dobrovoljc pri moških, torej brez najboljšega v zadnjih letih Luke Leniča, za žensko vrsto Laura Unuk, Zala Urh, Lara Janželj, Teja Vidic in Monika Rozman. Na zadnji olimpijadi v gruzinskem Batumiju je bila moška Slovenija 32., ženska je zasedla 31. mesto, v obeh konkurencah je slavila Kitajska.

»ZDA imajo atomsko ekipo, če ne bi zmagale, bi bilo to presenečenje. Kar zadeva nas, menim, da smo sposobni visoke uvrstitve tudi v tej izbrani konkurenci,« je omenil velemojster Matej Šebenik, nedavno okronan kot državni prvak. »Zaradi napornega izpitnega obdobja na fakulteti nisem imela toliko časa za šah. Menim, da nam na olimpijadi lahko uspe, seveda si želimo čim višje uvrstitve,« je dodala udarna Slovenka Laura Unuk.

Matej Šebenik bo igral na prvi slovenski šahovnici. FOTO: ŠZS
Matej Šebenik bo igral na prvi slovenski šahovnici. FOTO: ŠZS

Rus v ospredju tudi zavoljo proračuna Fide

Zala Urh, 17. na svetu na jakostni lestvici mladink, in Monika Rozman bosta debitantki na tem tekmovanju. »Če bomo potrdile 26. mesto med nosilkami, bo to zelo lep rezultat,« je omenila Urhova, Rozmanova pa: »Sem kar nervozna pred tem velikim tekmovanjem, a tudi vesela ob ponujeni priložnosti. To 26. mesto je lepo, če bi bile na koncu vsaj med 31 najboljšimi ekipami, bi tudi bil lep dosežek.« Pomlajena ženska vrsta bo resda zaradi različnih razlogov nastopila brez Jane Krivec, Darje Kapš in Ane Srebrnič.

V Indiji bodo med OI v šahu tudi volili predsednika mednarodne zveze Fide. Kandidirajo štirje možakarji, zdajšnji vrhovni mož, Rus Arkadij Dvorkovič, Ukrajinca Andrij Barišpolec in Inalbek Čeripov ter Francoz Bachar Kouatly. Dvorkovič je favorit za ponovno izvolitev, med drugim je proračun Fide zvišal na 13 milijonov evrov, uspelo mu je tudi podpisati razne pogodbe za vsoto šest milijonov evrov. Opravil je modernizacijo vsega, med drugim je višjo vsoto pridobil tudi na račun televizijskih pravic. TV-pokritost je bila že kar nuja. V Sloveniji pa je tako, da je del moške ekipe za olimpijado, tudi Unukova, zdaj imel študijske obveznosti, dekleta tudi niso šahovske profesionalke, vsem trem odsotnim šah denimo ni prednostna zadeva.

Komentarji: