Že po treh dneh blizu cilja

Ravenčanka Tjaša Oder bo danes nastopila v finalu na 800 m prosto.

Objavljeno
20. avgust 2014 16.18
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Berlin – Ko je Miha Potočnik, selektor slovenske plavalne reprezentance, pred odhodom na EP kot cilj omenil kolajno in še dve uvrstitvi v finale, si najbrž ni mislil, da bo že po tretjem berlinskem dnevu uresničen lep del začrtanega. Po Dugonjićevem finalnem nastopu na 100 m prsno si je uvrstitev med elitno osmerico priplavala še Tjaša Oder.

Ravenčanka naj bi bila bližja najboljšim na 1500 m, toda včeraj je bila nasmejana že takoj po nastopu v svoji kvalifikacijski skupini, ko še ni bilo jasno, da ji bo čas 8:31,14 zadostoval za pot med finalistke četrtkove 800-metrske preizkušnje. A omenjeni dosežek je takrat že razkrival novi slovenski rekord. Po natanko petih letih in prejšnjem mejniku 8:31,26 Radovljičanke Nine Cesar na sredozemskih igrah v Pescari.

»Uf, že dolgo nisem plavala kakšnega rekorda,« je sprva zadovoljno dejala, nato pa pozneje prešerno gledala k seznamu osmih udeleženk finalne predstave. Dvajsetletna Korošica bo danes ob 18.07 sicer drugič doslej nastopila v večernem finalu. Prvič se ji je to posrečilo leta 2010 na EP v Budimpešti v njeni udarni disciplini, 1500 m prosto. Takrat je bila 7., zdaj bi to uvrstitev lahko še izboljšala, sodeč po videnem v včerajšnjem predtekmovanju je realno dosegljivo še kakšno mesto višje, od včeraj četrtouvrščene Nizozemke Sharon Rouwendaal jo je ločilo le 12 stotink. »Bomo videli, kako bo. Želela bi si res uživati v tej finalni tekmi, hkrati upam, da bo dovolj moči nato še za 1500-metrsko preizkušnjo.«

Sicer pa sta v včerajšnji drugi najdaljši disciplini sporeda na evropskem prvenstvu slovenski tabor razveselili tudi najstnici, 18-letna plavalka iz radovljiškega kluba Špela Perše ter leto mlajša Ravenčanka Gaja Natlačen. Gorenjki je pripadlo 11. mesto (8:37,73), Korošici 12. (8:37,95), očitno so sadove obrodile tudi zadnje višinske priprave v Španiji, na katerih so bile skupaj prav tri slovenske reprezentantke iz včerajšnjega predtekmovanja na 800 m prosto. »Nedvomno gredo zasluge za posamezne dosežke dobremu delu na višini, obenem smo vse tri prijateljice, tudi zato smo se z veseljem lotile teh priprav,« nam je pripovedovala Natlačnova, simpatična temnolaska, širši domači športni javnosti še neznana, a očitno še ena uspešna učenka iz imenitne ravenske plavalne šole.

Najmlajša pri slovenski reprezentanci v Berlinu pa je 15-letna Ljubljančanka Ava Schollmayer. S svojim uvodnim nastopom in 26. mestom na 100 m hrbtno (1:03,99) je bila zadovoljna, obenem prav navdušena nad navzočnostjo med najboljšimi plavalkami Evrope: »Prej sem jih gledala po TV, zdaj pa sem z njimi v bazenu!«