Zlati lovoriki podarili Fabjanu

Judo: Tina Trstenjak in Ana Velenšek spet najboljši v Zagrebu. 

Objavljeno
04. maj 2015 10.54
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Tina Trstenjak (do 63 kg) in Ana Velenšek (do 78 kg), izvrstni judoistki kluba Z'dežele Sankaku, sta z zlatima kolajnama na turnirju za veliko nagrado v Zagrebu trenerju Marjanu Fabjanu izbojevali najlepši darili za 57. rojstni dan, ki ga je praznoval prav včeraj. Podviga reprezentančnih kolegic je dopolnil Matjaž Ceraj, ki se je izkazal s tretjim mestom v kategoriji nad 100 kilogramov.

Tina Trstenjak si je v zagrebškem Domu športov, v katerem je minuli konec tedna moči merilo 433 judoistov in judoistk iz 55 držav, slovensko himno prislužila v soboto. Po zmagah nad Poljakinjo Karolino Talach (10:0), Švedinjo Anno Bernholm (7:0) in Nemko Martyno Trajdos (10:0) je v polfinalu in finalu ugnala še svetovni prvakinji v kategoriji do 63 kilogramov iz Ria de Janeira '13 in Čeljabinska '14 – Izraelko Yarden Gerbi (10:0) in Francozinjo Clarisse Agbegnenou (10:0).

»Zelo sem vesela tega uspeha, toliko bolj, ker sem na poti do njega s končnim prijemom premagala zadnji dve svetovni prvakinji,« je omenila 24-letna Celjanka, ki od lanskega tekmovanja za veliko nagrado v Zagrebu ne pozna poraza. Odtlej je namreč v svojo korist odločila turnirja za grand slam v Abu Dabiju in Tokiu, državno prvenstvo v Mariboru in veliko nagrado v Tbilisiju.

Z novim zmagoslavjem je naredila naslednji veliki korak proti olimpijskim igram prihodnje leto v Riu de Janeiru, s katerimi pa se – kot je pripomnila – (še) ne obremenjuje. »Še naprej bom delala po Fabjanovem načrtu in upala na najboljše,« je še dejala Trstenjakova.

Ob klubski kolegici je v vsem sijaju zablestela tudi Ana Velenšek, ki je prav tako ubranila lansko zlato lovoriko v glavnem mestu Hrvaške (z nagradnim skladom 100.000 dolarjev). Zanjo je včeraj po vrsti ugnala Španko Marto Tort Merino (7:0), Nemko Maike Ziech (5:0), Poljakinjo Dario Pogorzelec (5:0) in v zaključnem dvoboju z vzvodom še Ukrajinko Viktorijo Turks (10:0).

»Za menoj je naporen dan, vse borbe v predtekmovanju so bile zelo težke. Najtežja je bila vsekakor s Poljakinjo Dario Pogorzelec, ki sem jo premagala sploh prvič, pa še to na zlato točko v podaljšku. Še najlažje mi je bilo nato v finalu,« je vidno odleglo 23-letni judoistki iz Šmartnega pri Celju, potem ko si je z novim podvigom priborila precej dragocenih točk v olimpijskih kvalifikacijah za Rio 2016.

V teh po tretji letošnji kolajni v svetovnem pokalu dobro kaže tudi Matjažu Ceraju, ki je bil na poti do tretjega mesta boljši od Hrvata Marijana Urlića (10:0), Nizozemca Roya Meyerja (5:0) in Madžara Barne Bora (10:0), edini poraz pa mu je zadal poznejši zmagovalec – Ukrajinec Jakiv Hamo (0:10). Od naših je bila blizu odličju tudi Andreja Leški (do 57 kg), ki je že v petek potrdila svojo nadarjenost s petim mestom. Ob tem kaže še omeniti, da bosta Trstenjakova in Velenškova skupaj s trenerjem Igorjem Trbovcem že danes odpotovali na dvotedenske priprave na Japonsko.