Zmaga, ki jih ne sme uspavati

ACH Volley z eno nogo že na zadnji oviri do skupinskega dela odbojkarske lige prvakov.

Objavljeno
19. oktober 2017 21.49
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Uvodni nastopi odbojkarjev ACH Volleyja v ligaški in interligaški sezoni niso bili nič posebnega, o čemer so si bili enotni vsi v klubu. Toda varovanci Zorana Kedačiča so pokazali mišice na prvi oviri na poti v ligo prvakov. Mladost Brčko ni bila dorasla ljubljanski zasedbi in pričakovati je, da bo nedeljsko nadaljevanje v Stožicah le formalnost.

»V nobenem primeru nas gladka zmaga ne sme zavesti. Za nami je šele polčas, nimamo pa se česa bati, če bomo tudi v povratnem obračunu prikazali enako igro kot prvič. Pot je prava, forma se stopnjuje, ne želimo biti zgolj udeleženci med evropsko klubsko elito, temveč tudi tekmovalci. Na poti do cilja moramo iti postopno od stopnice do stopnice, prva je Brčko. Bili smo zelo zbrani, obenem smo se temeljto pripravili na tekmece, ki nas z začetno postavo niso presenetili,« je videno v dvorani Magnet komentiral trener oranžnih zmajev Zoran Kedačič. Zmaga ob odlični igri bi morala biti zadosten magnet za gledalce v povratnem kvalifikacijskem dvoboju v nedeljo popoldne (17) v Stožicah, kjer bi se moralo zbrati vsaj toliko gledalcev, kot jih je bilo v sredo na tribunah dvorane Magnet, torej 600.

Zgodbi Mladosti in ACH Volleyja imata skupni imenovalec: obe moštvi sta že vrsto let dominantni in brez prave konkurence v domačem ligaškem tekmovanju, je pa imel prvak BiH prednost v tem, da ima ogrodje igralskega kadra že nekaj let domala nespremenjeno, v prestopnem roku se je okrepil zgolj z blokerjem Azurjem Eminovićem. Zasedba pod taktirko trenerja Ljubiše Ristića je enakovredna kombinacija Bošnjakov in bosanskih Srbov, da pa ni kak kakovostni presežek, je že konec septembra dokazal tudi kanalski Salonit, ki se je udeležil turnirja v Brčkem in domačo zasedbo ugnal s 3:2. Ligi prvakov ni Mladost nikdar prišla niti blizu, po novem sistemu, ko mora glavnina kandidatov v kvalifikacije, ni nič drugače. Že v sredo je dokazala, da med evropsko elito enostavno ne sodi.

Ljubljančani so odigrali domala popolno tekmo, k čemur je svoj delež pristavil tudi tekmec z neprepričljivim in luknjastim sprejemom servisa, ki si je privoščil kar deset napak in tako dvigal samozavest slovenskemu prvaku, ki tudi v domačem ligaškem tekmovanju težko pomni, kdaj je primazal toliko asov. Tudi napadalni učinek je bil neverjetno visok, resda pa omejen na dva igralca, ki sta skupaj prispevala kar 29 od 36 točk v napadu gostov – sprejemalec Jan Pokeršnik je bil 88-odstotno, novi levoroki korektor Matej Mihajlovič pa 64-odstotno uspešen. Oba je podajalec Jan Brulec obilno zasul z žogami, res pa je, da bi kak kakovostnejši tekmec utegnil kaznovati predvidljivo igro domala brez prispevka srednjih blokerjev. Po drugi strani ima Kedačič, ki tako rekoč ni menjal (saj za to ni bilo potrebe), v rokavu vsaj še dva aduta, oba tujca, ruskega sprejemalca Dmitrija Babkova in hrvaškega korektorja Petra Đirlića. Babkov bo verjetno zelo koristen pri pripravi na zadnjo oviro na poti v ligo prvakov, veliki Lokomotiv iz Novosibirska, s katerim se bodo Ljubljančani (očitno) dvakrat udarili novembra.