Zmaga Markovičeve v Mokpoju

Plezalka Mina Markovič je slavila na tekmi svetovnega pokala v težavnosti, ki jo je gostil južnokorejski Mokpo.

Objavljeno
12. oktober 2013 14.33
plezanje
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Seul - Slovenska športna plezalka Mina Markovič je zmagala na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v južnokorejskem Mokpoju.

Markovičeva, dvakratna branilka skupne zmage v svetovnem pokalu, je v zelo izenačenem finalu pokazala eno svojih najboljših predstav letos ter ugnala južnokorejsko tekmico za skupno zmago, domačinko Džain Kim, ki je pristala na drugem mestu.

25-letna Ptujčanka je bila zelo prepričljiva v vseh fazah tekmovanja, saj je v kvalifikacijah zlahka preplezala obe smeri do vrha, prav tako je bila najboljša v polfinalu, v katerem si je prvo mesto delila s Kimovo. Tudi v finalu sta se najboljši na tekmi dotaknili vrha smeri, a je zmaga pripadla najboljši slovenski tekmovalki na podlagi boljšega časa. Markovičeva je bila tokrat najhitrejša v smeri.

»Skozi celotno tekmo sem plezala dobro, hitro in sproščeno, kar je zasluga tudi smeri, ki so to dovoljevale. Vseeno pa je bilo treba vse smeri preplezati prav do vrha. To sem vedela pred vstopom v finalno smer in sem se odločila za hitro plezanje. Na srečo mi tudi sama smer ni predstavljala večjih težav in nisem potrebovala počitkov in sem lahko plezala hitro. Za vse skupaj lahko rečem le - super. Zdaj sem dobila plačilo nazaj, ko me je na zadnjih dveh tekmah prav čas stal boljših uvrstitev; v Permu sem zaradi slabšega časa izgubila stopničke, v Puursu pa mi je čas potekel in sem kljub osvojenemu vrhu ostala brez prvega mesta. Mislim, da je trenutno vse res v najlepšem redu in sem zelo zadovoljna tako s plezanjem kot s samim razpletom tekme,« je dejala Markovičeva.

Najboljša slovenska plezalka je s tem dosegla drugo zmago v tej sezoni svetovnega pokala v težavnosti, kjer je s 415 točkami na drugem mestu, skupno vodstvo je zadržala Džain Kim (445).

Krajnik: Ne razmišljamo še o skupni zmagi

Mina Markovič je z novo zmago razveselila trenerja Romana Krajnika, ki misli, da sta njegova varovanka in Kimova za razred boljši od konkurence:

»Moram reči, da sem izredno zadovoljen. Če sem si kje res želel, da Mina zmaga, je to bilo v Koreji, tako rekoč pred Kiminim domačim pragom. Kolikor je imela Mina smolo v Permu, ko je zaradi slabšega časa ostala brez stopničk, je bil tokrat čas na naši strani in Mina je res odlično odplezala polfinale in finale in si več kot zaslužila zmago. Mislim, da sta trenutno Mina in Džain nekaj razredov boljši od ostalih, tako da bo definitivno napeto vse do konca. O skupni zmagi še ne razmišljamo, treba iti postopoma in misliti na vsako tekmo posebej. Če bo Mina odplezala, kot je sposobna in kot je danes pokazala, se mi zdi, da ne bo nobenih težav s skupno zmago.«

Šesto mesto Škofica

Slovenija je imela v Mokpoju še enega finalista, in sicer Domna Škofica, ki je tekmovanje končal na šestem mestu. V moški konkurenci je na tekmi sodeloval tudi Urban Primožil, ki je bil trinajsti.

»Zadovoljen sem z novim finalom, za enkrat se cilj izpolnjuje po načrtih. Škoda, ker v finalu nisem naredil vsega, kar se da, zadovoljen pa sem s podatkom, da mi je le štiri gibe zmanjkalo do zmage, kar je dobra motivacija za naprej, tako da z veseljem gledam v prihodnost,« je povedal Škofic.

Azijska turneja se bo nadaljevala že konec prihodnjega tedna s tekmo v kitajskem Wujiangu pri Šanghaju, na začetku novembra sledi še preizkušnja v Franciji (Valence) ter sklepno dejanje s tekmo 16. in 17. novembra v Kranju.