Zmagovalni dan za Roryja in Caroline

Roryju McIlroyu po zmagi na OP Velike Britanije manjka le zeleni suknjič v Augusti.

Objavljeno
22. julij 2014 02.20
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Liverpool – Potem ko sta se konec maja teniška igralka Caroline Wozniacki in njen zaročenec, golfist Rory McIlroy, grdo razšla – medtem ko so svatje že odpirali vabila za poroko, je Severni Irec prek telefona končal triletno zvezo z Danko –, sta minuli konec tedna na enak dan vknjižila pomembni zmagi. Wozniackijeva na turnirju WTA v Istanbulu, McIlroy na OP Velike Britanije.

McIlroy je močno zaznamoval tretji letošnji turnir velike četverice: v vodstvu je bil od prvega dne, prepričal je s suvereno igro, zbranostjo in odločnostjo, ki so ga pripeljale do tretjega osvojenega majorja v karieri. Zmago na OP Velike Britanije je dodal k osvojenima lovorikama OP ZDA 2011 in PGA 2012, za popoln mozaik turnirjev velike četverice mu manjka le še masters v Augusti. Ko mu bo uspelo tudi to, se bo po Jacku Nicklausu, Tigerju Woodsu, Garyju Playerju, Benu Hoganu in Geneju Sarazenu vpisal v zgodovino kot šesti igralec, ki mu je uspel ta mejnik. Že zdaj pa se je znašel v Woodsovi in Nicklausovi družbi, ki sta tako kot McIlroy do svojega 25. leta osvojila tri majorje. »Izjemno sem ponosen nase. Nikoli nisem sanjal, da bom že pri 25 letih le še turnir oddaljen od velikega slama,« je bil z dosežkom zadovoljen McIlroy, drugi golfist sveta, bogatejši za dober milijon evrov.

Odraščal je v katoliški družini v Holywoodu, obalnem severnoirskem kraju z 12.000 prebivalci. Golf mu je predstavil oče Gerry. V dveletnem Roryju, ki je spretno vihtel palico in očeta vsak dan prosil, da ga pelje na zelenico, je hitro prepoznal nadarjenost za igro. Gerry je delal v večih službah, žena Rosie pa nadure, da sta nabrala denar, potreben za sinov športni razvoj. Rezultati so hitro obetali veliko: že desetletni Rory se je ovenčal z nazivom mladinskega svetovnega prvaka, do svojega 16. leta pa se je povzpel na vrh amaterske svetovne lestvice.

»To je prvi turnir velike četverice, na katerem si je zmago na prizorišču ogledala tudi moja mama. Osvojeni major zato namenjam njej,« se je 25-letnik zahvalil svoji največji navijačici. »Podpora, ki jo vse življenje dobivam od staršev, je izjemna. Z mano sta ob težkih in lepih trenutkih, zelo ju cenim. Sta najboljši osebi na svetu,« se je za vsa odrekanja zahvalil Gerryju in Rosie. Oče je bil ob zmagi na Otoku še dodatno ponosen. Pred desetletjem je namreč s tremi prijatelji stavil 400 funtov (približno 500 €), da bo njegov sin do 26. leta osvojil najstarejši turnir velike četverice. Stava je bila tedaj vredna 1:500, kar pomeni, da je Rory očetu in prijateljem prinesel dobrih 200.000 funtov (250.000 €).

Za McIlroyem, čigar končni rezultat na letošnjem OP Velike Britanije je bil 271 udarcev (17 pod parom igrišča), sta za dva udarca zaostala Španec Sergio Garcia in Američan Rickie Fowler. Povratnik po operaciji hrbta, prvi zvezdnik Tiger Woods, ki je pred začetkom turnirja kljub odsotnosti na prvih dveh majorjih napovedoval celo zmago, je med 72 uvrščenimi tekmovalci zasedel le 69. mesto. Za zmagovalcem je zaostal kar za 23 udarcev.

Zadnji turnir velike četverice, prvenstvo PGA, bo na sporedu med 7. in 10. avgustom.