Zmarzliku še četrta dirka sezone

Poljak je tokrat v svetovnem prvenstvu slavil v dirki v Rigi.
Fotografija: Poljak Bartosz Zmarzlik v svetovnem prvenstvu ne popušča. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Poljak Bartosz Zmarzlik v svetovnem prvenstvu ne popušča. FOTO: Jože Suhadolnik

Poljak Bartosz Zmarzlik je zmagovalec sedme dirke svetovnega prvenstva v spidveju v latvijski Rigi. Na drugem mestu je končal Šved Fredrik Lindgren, tretji pa je bil Slovak Martin Vaculik. V skupnem seštevku je Zmarzlik po četrti letošnji zmagi še povišal prednost pred zasledovalci.

Čeprav je Zmarzlik prvi del tekmovanja končal šele na sedmem mestu, je zanesljivo napredoval v finale, potem ko je dobil prvo polfinalno vožnjo pred Lindgrenom.

Drugi polfinale je bil sprva prekinjen po padcu Britanca Sama Bewleyja, po ponovnem startu pa je s tekmeci opravil Tai Woffinden. Toda Britanec je nato v ponovljenem startu finala prehitro začel, zaradi enega prejšnjega opozorila pa je posledično ostal brez nadaljnjega nastopa in preizkušnjo sklenil na četrtem mestu.

Ob drugem ponovnem startu, Lindgren je namreč finale odprl s padcem in poskrbel za prvi ponovni štart, je prav Šved najhitreje začel, a ga je Zmarzlik po zunanji strani in hitrejši liniji prehitel. Prednost je zanesljivo zadržal in po preizkušnji v hrvaškem Goričanu, nemškem Teterowu in poljskem Gorzowu še četrtič zmagal.

V skupnem seštevku po sedmih preizkušnjah vodi Zmarzlik s 122 točkami, drugi je Lindgren s 100, tretji pa je Vaculik s 85 točkami.

V letošnjem SP je, tako kot lani, na uvodni postaji v Goričanu nastopil tudi najboljši slovenski voznik zadnjih dveh desetletij Matej Žagar. Nekoč stalni član elitne konkurence tudi v tej sezoni ni med 15 dirkači, ki bodo nastopali na vseh dirkah, na Hrvaškem je nastopil s povabilom prirediteljev. Dirko je končal na 16. mestu in osvojil eno točko za SP, v katerem je 20.

V sezoni 2023 bodo na sporedu še tri VN, najprej v Cardiffu 2. septembra, nato pa še v Vojensu (16.) in za konec v Torunu 30. septembra.

Komentarji: