Zvezdniki za več kot polovico nižjo ceno od realne

Velenjski atletski miting ob 22. izvedbi z Waydom van Niekerkom dosegel vrhunec, četudi se proračun zmanjšuje.

Objavljeno
22. junij 2017 02.40
Saša Verčič
Saša Verčič
Velenje – Torkov atletski miting v Velenju je bil že 22. po vrsti, letos je imel v vseh teh letih najnižji status, a hkrati je bil velik športni praznik. Okoli 2600 gledalcev je pospremilo tekmovanje, s katerim so prireditelji močno dvignili standarde, ki jih bo težko preseči. Dva aktualna olimpijska prvaka in še nekatera zelo znana imena so pač za tak miting res veliko.

Ko te kvazi prestiž ovira pri razvoju in delovanju, potem se mu odrečeš. Tako pravi generalni sekretar mitinga, ob predsedniku prireditvenega odbora Marjanu Hudeju njegovo gonilo, Luka Steiner. Potem ko je miting dolga leta sodil v kategorijo classic, so se prireditelji zdaj odločili, da se spustijo stopnico nižje, a le na papirju, ker se jim je prejšnji naziv zdel preveč omejujoč. »Več stvari nam pri classicu ni bilo všeč. Našim atletom smo pač želeli zagotoviti konkurenco v disciplinah, kjer jo potrebujejo, želeli smo drugačen format mitinga, seveda pa je tu še denarni vidik. Nagrade po prejšnjem sistemu za nas niso bile vzdržne, saj je šlo za ogromne številke. Zato smo se odločili, da se odrečemo nečemu, kar zveni bolj prestižno, in se osredotočimo na športno plat. Morda bo zdaj malce neprijetno v našem odnosu do evropske zveze, a za odločitev imamo dobre argumente in morda bomo na koncu prispevali k liberalizaciji modela,« pojasnjuje Steiner, ki je torkovo število gledalcev lahko primerjal le še s tistim iz leta 2015, na koncu pa ocenil, da gre vendarle za rekordno obiskanost.

Ta ni presenetljiva, za atletsko srenjo je Wayde van Niekerk velezvezdniško ime, ki ga ta čas prekaša le Usain Bolt, nekje na isti ravni sta Renaud Lavillenie in Mo Farah. Potem ko so bili pred desetletjem prireditelji zadovoljni, če so na miting privabili tujce, kar se je nato stopnjevalo prek finalistov velikih tekmovanj ter nato dobitnikov kolajn z EP in SP, je torej 22. izvedba mitinga z Južnoafričanom dosegla vrhunec, ki ga bo – roko na srce – težko ponoviti, kaj šele preseči. »Na nastop van Niekerka je lahko Slovenija ponosna. Ob tem je zelo pomembno, da je takšen zvezdnik nastopil v resni olimpijski disciplini in tudi zelo resno tekmoval. Ni prišel po štartnino in se pokazat, ampak je dosegel odličen čas,« je bil razumljivo zadovoljen Steiner. Zelo podobno je bilo z eno najboljših atletinj sveta, Sandro Perković (na fotografiji), ki je v Velenju nastopila drugič. Prvič je bila že močno prepoznavna športnica, zdaj so njeni dosežki še toliko večji, saj gre za serijsko zmagovalko največjih tekmovanj, ki je bila pred leti hkrati tako olimpijska kot svetovna in evropska prvakinja. Tudi ona je k nam pripotovala z resnimi tekmovalnimi nameni, o čemer so pričali tudi trije meti, ki so med najboljšimi štirimi v tej sezoni ...

Do zvezdnikov iz nekdanjih jugoslovanskih republik je seveda nekoliko lažje priti, saj imajo prireditelji s številnimi prijateljske odnose – letos se je v Velenje znova vrnil Amel Tuka, če ne bi imela težav s poškodbo, pa bi nastopila tudi Ivana Španović –, te pa so vzpostavili tudi z južnoafriško ekipo, ki trenira v Italiji in s katero sodelovanje poteka že nekaj let. Pomagajo si na različnih področjih, Velenjčani omogočajo nastope mladim na mitingih. In potem pride tudi takšno »darilo«. Zanj je bilo seveda treba plačati, koliko, je poslovna skrivnost. »Največji zvezdniki pridejo k nam za polovičen ali še nižji znesek, kot je njihova realna tržna vrednost ali kot dobijo na večjih mitingih,« pojasnjuje Steiner, dobro zavedajoč se, da so letvico tokrat postavili visoko, a: »Če nimaš realno visokih ciljev, se težko motiviraš za nadaljnje delo.«

Glede na to, da je bil proračun mitinga najnižji v zadnjih letih, bi lahko rekli malo denarja, veliko muzike. »Na vloženo enoto smo imeli zelo, zelo, zelo veliko dodano vrednost,« pritrjuje Steiner, ki se nadeja, da bo miting v prihodnje še bolj konkurenčen nekaterim drugim, bolj znanim in odmevnim v regiji.